Objavljeno

Upitna Kurikularna reforma školstva

Foto: dnevnik.hr

GOOD Inicijativa je povodom najava odgađanja Kurikularne reforme upozorila da je riječ o zabrinjavajućim porukama koje vode u odumiranje same reforme i prije nego li je ozbiljno raspravljena.

Kako je izjavio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, moguća je odgoda početka reforme školstva ukoliko se u stručnoj i javnoj raspravi pokaže da su novim kurikularnim dokumentima potrebne dubinske promjene.

Stručna je rasprava započela prošlog mjeseca, a tom je prilikom voditelj ekspertne radne skupine za reformu Boris Jokić poručio da je za uvođenje reforme potrebna jasna i snažna politička volja i konsenzus svih strana, te da ukoliko to izostaje, reformu ne treba odgoditi, već potpuno ukinuti, jer Hrvatskoj nije potrebna još jedna papirnata reforma.

Eksperminentalno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja koje je u početku rada prethodne Vlade imalo političku i financijsku podršku, zaustavljeno je neovisno o provedenoj javnoj i stručnoj raspravi stupanjem na dužnost novog ministra, što je osim propalih financijskih ulaganja i europskog proračuna bilo pogubno za unapređenje obrazovnog sustava i razvoja građanskih i životnih kompetencija učenika.

Posljednji događaji previše podsjećaju na tu situaciju da bi ih se moglo ignorirati. U proračunu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za ovu godinu nije vidljivo gdje su sredstva za eksperimentalnu provedbu novog kurikuluma u 60 škola, a sve tri stavke za stručno usavršavanje učitelja doživjele su smanjenje za 10,52% u odnosu na plan iz 2015. godine. To znači da je u 2016. godini za stručno usavršavanje svakog od 55.420 učitelja/ica u osnovnim i srednjim školama namijenjen iznos od 80,91 kuna.

Vladajuća koalicija ovime dovodi u pitanje svoja predizborna i poslijeizborna obećanja. GOOD inicijativa je podsjetila da su se sve stranke uoči izbora zaklinjale da treba nastaviti sa započetom reformom obrazovanja, da je treba provesti u planiranom vremenskom okviru, da građanski odgoj i obrazovanje treba uvesti u škole i da prioritet za financijska ulaganja trebaju biti stručna usavršavanja učitelja. I prilikom izbora Vlade u Saboru, Kurikularna reforma došla je u fokus javnosti jer je u prvoj verziji službenih smjernica nadležnog Ministarstva pisalo da se kurikularna reforma obustavlja da bi kasnije bilo rečeno kako je to bila greška i da reforma ide dalje. 


Povezano