Objavljeno

UN Women: Misija okončati svaku vrstu diskriminacije i nasilja nad ženama do 2030.

UN Women, organizacija Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, do 2030. godine želi ostvariti budućnost kakvu žene žele, odnosno iskorijeniti svaku vrstu diskriminacije i nasilja nad ženama diljem svijeta.

Izvršna direktorica UN Women, Phumzille Mlambo-Ngcuka, u svom završnom govoru na sjednici Izvršnog odbora 19. lipnja 2014. u New Yorku, podsjetila je na dosadašnja postignuća organizacije, kao i na zaključke Komisije o statusu žena i posljednjeg izvješća Otvorene radne grupe o ciljevima održivog razvoja.

Osobito je istaknula podršku članova Otvorene radne grupe rodnoj jednakosti, koja je uvrštena u ciljeve održivog razvoja, te provučena je i kroz ostale razvojne ciljeve. Otvorena radna skupina kao cilj postavlja ‘postizanje rodne jednakosti, te osnaživanje žena i djevojaka’, a UN Women dodaje i ‘potpuno ostvarivanje njihovih ljudskih prava diljem svijeta’.

Iako je organizacija UN Women osnovana tek u srpnju 2010. godine čini se da je uspjela postići značajnu političku i financijsku podršku zemalja članica, s obzirom na sve veću preokupaciju problemom rodne (ne)jednakosti.

Mlambo-Ngcuka je stoga sa zadovoljstvom istaknula da se još 44 zemalja obvezalo raditi na dokidanju rodne nejednakosti, te da UN Women sada broji ukupno 82 prisege.

„Osnaživanje žena i osnaživanje čovječanstva nije nemoguća misija. To je misija našeg doba!“, zaključila je. [M.Ž.] UNWomen


Povezano