Objavljeno

Un-strejt konferencija protiv institucionalizirane homofobije u kulturi

Direktorica Museum of Liverpool, Janet Dugdale, gotovinsku nagradu Vijeća Europe koju je osvojila radi izložbe April Ashley iz 2013. godine odlučila je iskoristiti kako bi “napravila nešto dobro”. Udružila je stoga snage s udrugom Homotopia, organizacijom za umjetnost i socijalnu pravdu, kako bi organizirali konferenciju Un-Straight Museum.

Konferenciju je otvorio Nicolas Hasselqvist, kustos Unstraight Muzeja Švedske, od kojeg je konferencija posudila ime. Bez stalnog financiranja, budućnost ove organizacije je neizvjesna, što je, čini se, jedna od ključnih točaka koja se provlačila kroz sve prezentacije tijekom dva dana konferencije.

Financiranje je ključ, a ono u ovom slučaju nedostaje. Od 55,000 muzeja diljem svijeta, 312 je o Elvisu, 12 o kutijama za užinu, a samo dva su un-strejt.

Da bi se radilo sa tako malim budžetima, partnerstva su neophodna. Gary Everett, direktor udruge Homotopia, govorio je o nekim od značajnih partnerstva koje je njegova organizacija sklopila sa institucijama u Liverpoolu, što im je omogućilo postavljanje izložba, queer turneje i nastupe.

Govoreći o izazovima rada na projektu April Ashley, voditeljica projekata Homotopije, Bev Ayre, naglasila je kako “Pozivaju sve male grupe da pristupe većim ustanovama s ponudama za zajednički rad, koristeći April Ashley kao primjer”.

Drugi dan je počeo s prezentacijom Zoriana Claytona, pomoćnog kustosa u V & A i Marcusa Dickey Horleya, kustosa posebnih projekata u muzejima Tate Modern i Tate Britain, od kojih je svaki govorio o načinima na koje njihove institucije pokušavaju pokriti LGBT pitanja.

Clayton je dio neslužbene LGBTQ mreže V & A osoblja, koja organizira jednokratne događaje u sklopu kojih izvedbeni umjetnici Bird la Bird održavaju queer ture, a ugostili su i londonski LGBT zbora Pink Singers. Horley, s druge strane, u okviru proračuna za ‘posebne projekte’ organizira LGBT događanja, što je dovelo do pionirskih uspjeha u broju posjetitelja.

U najnovijem istraživanju posjetitelja Tate-a, 20% mlađih od 20 godina odgovorili su da pripadaju LGBTQ zajednici, a od otprilike 800 zaposlenika, 10% pripadaju LGBTQ mreži. Ipak, ističe se problem česte nepovezanosti između tih LGBTQ skupina i glavnih kustosa koji i dalje krivo deklariraju i zloupotrebljavaju terminologiju, kao na nedavnoj izložbi Cya Twomblyja u Tate Modernu, gdje je referencirana svaka od njegovih veza sa ženama, ali ni jedna sa muškarcem.

Na konferenciji su govorili i predstavnici značajnih institucija Leslie Lohman muzej u New Yorku i Schwules muzej* u Berlinu. U svojim izlaganjima, govorili su o izazovima rastuće zbirke i nedavnim pokušajima da u svoj rad uključe L,B i T, uz dosadašnji G. Schwules muzej, uz svoje ime dodao je stoga i asterisk kako bi simbolizirao inkluzivnost bez gubljenja ključnog pojma ‘schwul’ (gay).

Međutim, iako pripadnici LGBTIQ zajednice u muzejima pokušavaju potaknuti više unstrejt događanja, oni se ovime ne bi trebali baviti sami, to je stvar institucija kao takvih. Jednako kako smo osvijestili institucionalni rasizam, trebamo osvijestiti i institucionalnu homofobiju, rekao je jedan član publike. [V.U.] The Guardian


Povezano