Objavljeno

Stonewall Inn postaje nacionalni spomenik za LGBT prava

Predsjednik Barack Obama u lipnju bi trebao odobriti prijedlog da njujorški klub Stonewall Inn postane nacionalni spomenik zbog svoje uloge u LGBT pokretu.

Od povijesnih prosvjeda kada su se zaposlenici/e i gosti/će kluba pobunili protiv učestalih policijskih racija, klub i danas promovira LGBT prava. Dosad se nalazio u Nacionalnom registru povijesnih mjesta, a lani je proglašen njujorškom znamenitošću.

Razmatra se mogućnost da se u prijedlog uvrsti i područje parka Christopher gdje se nalazi i zgrada u kojoj je smješten Stonewall Inn čime bi bio pod ovlašću savezne vlade, objašnjava OUT Magazine.

Zastupnik Jerrold Nadler, koautor prijedloga kaže:

“Moramo osigurati da nikad ne zaboravimo Stonewall, povijest diskriminacije LGBT zajednice i pojedince/ke koji su se borili protiv nje. LGBT pokret započet u Stonewallu utkan je u američku povijest i vrijeme da naš sustav nacionalnih spomenika zrcali tu stvarnost”.

U Sjedinjenim Državama postoji mnogo gnusnih znamenitosti i mnogo se razgovara o njihovom očuvanju, no ova vijest ipak pokazuje da će Stonewall dobiti pozornost i poštovanje kakvo zaslužuje. [L.P.]

Više o Stonewallu čitajte u tekstu Marina Čajda – Trandže koje su pokrenule revoluciju.

Povezano