Objavljeno

Brazilski tajnik za kulturu odstupio zbog vladine cenzure LGBTQ+ produkcija

Brazilski tajnik za kulturu, Henrique Pires, dao je ostavku zbog, kako navodi, centure koju provodi konzervativna vlada ove zemlje kada su u pitanju LGBTQ+ kulturni sadržaji.

Dana 21. kolovoza vlada je obustavila natječaj Fonda za audiovizualni sektor (FSA) koji je trebao dodijeliti između 600,000 i 1.200,000 kuna za pet televizijskih produkcija u 12 kategorija kao što su, primjerice, rodna ravnopravnost, okoliš i poslovni život.

U najavi da će natječaj biti obustavljen, predsjednik Jair Bolsonaro se osobito okomio na četiri projekta koja se bave rodnom raznolikošću: Afronte (o crnom gej muškarcu iz predgrađa Brazilije), Transversais (o transrodnim osobama iz Ceare), Religare Queer (o lezbijki, bivšoj časnoj sestri) i Reverse Sex (o seksualnosti).

Natječaj je obustavljen na šest mjeseci. Nadležni poriču da je prekid natječaja povezan s cenzurom te tvrde da je razlog sastavljanje novog žirija.

“Vrlo je jasno da moji stavovi nisu isti kao oni ministra Osmara Terre i predsjednika,” kazao je Pires. “Ne slažem se da kultura može imati bilo kakve filtre, stoga odlazim.”

Dodao je da se davanjem ostavke zauzima za slobodu govora. “Moramo se baviti važnijim problemima, imamo 13 milijuna nezaposlenih, a ne tražiti povećalom da li se dva muškarca negdje ljube.” The Art Newspaper/Screen Daily


Povezano