Objavljeno

UN ne uključuje dovoljan broj žena u mirovne pregovore

Istraživanje objavljeno povodom 15. godišnjice donošenja UN-ove rezolucije o ženama, miru i sigurnosti kojom je, između ostalog, ženama priznata uloga u prevenciji i riješavanju konflikata, mirovnih pregovora i održavanju mira, pokazalo je da su žene u mirovna pitanja i dalje nedovoljno uključene.

U 2014. godini, 88 posto UN-ovih mirovnih procesa uključivalo je konzultacije sa ženama, što je, u odnosu na 50 posto koliko ih je bilo 2011., značajan pomak. Prije usvajanja spomenute rezolucije, tek je 11 posto mirovnih sporazuma u obzir uzimalo rodnu dimenziju.

Otad je ova brojka porasla do 27 posto, no činjenica je da u proteklih 15 godina, gotovo tri četvrtine mirovnih sporazuma žene uopće ne spominje.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, predsjednica ogranka UN-Women, istaknula je da su “žene vjerojatno najmanje korišteno oruđe za uspješnu izgradnju mira.”

“Istraživanje nedvosmisleno pokazuje da žene u mirovna pitanja trebaju biti uključene i kao pregovarateljice i donositeljice odluka”, naglasila je.

Alaa Murabit, predsjednica organizacije The Voice of Libyan Women istaknula je da je, prema njenom iskustvu, “jedini pouzdani uvjet za sudjelovanje u mirovnim pregovorima – pištolj”.

Slično je dometnula i Julienne Lusenge, predsjednica koalicije ženskih organizacija iz Konga istaknuvši da su žene iz sjeverne provincije Kivu zatražile sudjelovanje u mirovnim pregovorima s pobunjenicima 2013., no njihov je zahtjev odbijen uz opasku kako postoje samo dvije sukobljene strane: vlada i pobunjenici.

“Očito je za izgradnju mira nužno uzeti oružje u ruke”, rekla je Lusenge i upozorila da “dugotrajnog mira neće biti bez da u njegovoj izgradnji sudjeluju žene”.

“Sudjelovanje žena u mirovnim pregovorima i dalje je na deklarativnoj razini, a nedostatak poličke volje, financiranja i generalni stavovi o ženama, nastavljaju biti prepreke”, istaknula je Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Istraživanje je pokazalo da je upravo sudjelovanje žena u pojedinim pregovorima osiguralo inkluziju potreba zajednica, unaprijedilo humanitarnu pomoć, doprinijelo okončavanju mirovnih pregovora i poboljšalo ekonomski oporavak nakon sukoba.

“Ova godišnjica stoga mora označiti trenutak u kojem su riječi pretvorene u djela”, zaključila je Phumzile Mlambo-Ngcuka. UN women, The Guardian


Povezano