Objavljeno

UN izvještaj: Napredak za žene je nejednak i fragmentiran

Prošla su gotovo dva desetljeća od povijesne UN-ove konferencije u Kairu, na kojoj su svjetski lideri pozvani da ženama poboljšaju pristup zdravstvu, obrazovanju i blagostanju. Međutim, iako brojke uistinu pokazuju da se situacija popravila, to se često ne odnosi na zemlje u razvoju.

U posljednjih 20 godina, smrtnost pri porodu se smanjila, a pristup obrazovanju povećao, unatoč tome ove beneficije ne dostižu žene koje žive u najsiromašnijim zajednicama, napredak je nejednak i fragmentiran, zaključak je UN-ovog izvješća ICPD Beyond 2014 Global Report.

Procjenjuje se da oko 800 žena svakodnevno umire zbog komplikacija vezanih uz trudnoću ili porod, a u 2010. godini 99% ovakvih slučajeva dogodio se u zemljama u razvoju. Isto vrijedi i za dječje brakove.

Prije četiri godine, 158 zemalja odlučilo je da je 18 godina legalna dob za stupanje u brak, ipak djevojke koje žive u osiromašenim područjima podvrgnute su ovoj praksi kako ne bi bile na teret svojoj obitelji, čak i u slučajevima kad je dječji brak zakonski zabranjen.

Procjenjuje se da je u zemljama u razvoju, između 2000. i 2011. godine, 34% žena u dobi od 20 do 24 godine bilo u braku prije 18. godine.

Trajna je briga i slabo obrazovanje, osobito među siromašnim adolescenticama. Sve više djevojaka uspijeva završiti osnovno obrazovanje, ali nastavak školovanja im je ograničen, zbog čega im promiče seksualno obrazovanje i nisu informiranje o mogućnostima zaposlenja.

Izvršni direktor Ljudskog fonda UN-a (UNFPA), Babatunde Osotimehin, pozvao je vlade da donesu zakone koji će štititi  siromašne i marginalizirane, i da doista provode te zakone.

„Ne možemo si priuštiti da čekamo još 20 godina da bi se bavili problemom nejednakosti koja truje naše kolektivno blagostanje. Vrijeme za djelovanje je sada. Dobrobiti razvoja ne bi trebale biti ograničene na one sretnije, nego dosezati sve populacije“, izjavio je Osotimehin. [Ž.V.] The HuffingtonPost


Povezano