Objavljeno

Pakistan korača k boljem obrazovanju i pravima djevojaka

Usred brojnih pesimističnih izvještaja o povredama dječjih prava diljem svjetskih ratnih zona, tračak nade pruža vijest koja stiže iz Pakistana. Naime, pokrajna Sindh donijela je zakon kojim se najoštrije dosad zabranjuje i kažnjava sklapanje dječjih brakova, čime se djevojčicama omogućuje ne samo bolje obrazovanje, nego i sretnije djetinjstvo.

Provedba ovog zakona utjecat će na sljedeći važan korak. Zahvaljujući organizaciji Idara-e-Taleem-o-Aagahi (ITA), koja se bori za prava djevojaka prisiljenih na rani brak, i udruženju The Global Business Coalition for Education u Pakistanu će biti stvorena prva slobodna zona, odnosno područje u kojem neće biti dječjih brakova.

Novi zakon, po kojem se brak sklopljen u dobi ispod 18 godina smatra nezakonitim, predviđa trogodišnju zatvorsku kaznu za osobu oženjenu maloljetnicom te minimalno dvije godine zatvora za očeve koji prodaju i natjeraju na brak svoje kćeri. Obiteljski prijatelji i skrbnici koji prisile na brak maloljetne članice obitelji bit će kažnjeni zahvaljujući zakonu iz 1929. godine.

Danas više od 10 milijuna djece diljem svijeta završi u braku prije nego što završe školu. Ne samo da stopa dječjeg braka ne pada dovoljno brzo, nego su u nekim zemljama poput Iraka i Pakistana, muslimanski ekstremisti odlučili kako sadašnji zakoni moraju biti oslabljeni da bi se pojednostavnilo sklapanje brakova s maloljetnicama.

No, nastojanje da se pomoću novih oštrih zakonskih mehanizama dječji brakovi iskorijene u pakistanskoj pokrajini Sindh, predstavlja trijumf aktivista koji su neumorno naglašavali opasnosti prisilnog braka za djevojke koje udajom prekidaju obrazovanje. Također ono predstavlja napredak za projekt stvaranja slobodnih zona u kojima se djevojke ohrabruju da ne popuste pritiscima okoline i da se glasno suprotstave očevima koji žele da napuste školu i uđu u brak.

Popularnost takvih zona nezaustavljivo raste u cijelom svijetu. Nakon velikog uspjeha projekta u Bangladešu, broj zona bi se uskoro trebao proširiti diljem Pakistana i Afrike. Uspješnost projekta te ukidanje ove prakse, kako su zaključili iz organizacije Girls Not Brides, ovisi o pravilnom provođenju zakona, ispravnom bilježenju datuma rođenja djevojka i edukaciji u školama.

Stati na kraj dječjim brakovima znači osigurati djevojkama pristup školovanju koje zaslužuju i zalagati se za obvezno obrazovanje djevojčica koje promiče kampanja A World at School’s.

Trenutno je aktualna i peticija #UpForSchool kojom se zalaže za obrazovanje svakog djeteta, koju možete potpisati na www.upforschool.org. [A.V.] Huffington Post


Povezano