Objavljeno

Umrežavanjem do vidljivosti žena u IT svijetu

Statistički pokazatelji o prisutnosti žena u tehnologiji poražavajući su. U odnosu na 80-e, postotak žena koje su završile računalne znanosti u opadanju je, vlasnici i pokretači velike većine startup-ova u Americi uglavnom su muškarci, a imena žena koje su poznate u svijetu informatičkih tehnologija mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

Marissa Mayer, predsjednica i izvršna direktorica Yahooa, te Sheryl Sandberg, glavna operativna direktorica Facebooka, rijetke su žene koje su se uspjele afirmirati u dominantno muškom području rada.

Kako bi se donekle doskočilo problemu nevidljivosti žena u području IT industrije, te njihovoj marginaliziranosti i isključenosti, u Americi je u posljednje vrijeme formiran velik broj formalnih i neformalnih mreža i surađivačkih platformi (Women in Tech, Lesbians Who Tech, Bay Area, Tech LadyMafia, XX in Tech, da spomenemo samo neke) koje imaju za cilj umrežavanje, te dijeljenje znanja i vještina neophodnih u svijetu IT -a.

Kultura umrežavanja žena u većoj je mjeri razvijena upravo u onim dijelovima Amerike u kojoj je zabilježen manji trend pokretanja startup-ova, a samo poslovno okruženje prema ženama poticajnije.

Osim problema marginaliziranosti žena u svijetu IT-a, primjetna je sve više i nevidljivost žena i muškaraca druge boje kože, koji također sve više koriste blagodati takvih povezivanja.

Najveća vrijednost tako osmišljenih inicijativa i kolektiva koji okupljaju žene u IT sektoru su prije svega utjecaj na društvo i ideja društvene promjene, a puno manje stjecanje profita i zarada. [T.N.] WashingtonPost…


Povezano