Objavljeno

Ashley Judd: Profitiranje na mizoginiji u gejming industriji mora prestati

Glumica Ashley Judd u svom TED govoru o zlostavljanju žena kao velik je problem istaknula gejmersku industriju. Iako je govor održala još u listopadu, on se na YouTube kanalu pojavio tek prije nekoliko dana. U njemu je prezrela industriju zbog neosjetljivog tretmana žena, a posebice licemjernog stava koji zauzima spram GamerGate inicijative.

U svojoj petnaestominutnoj prezentaciji govorila je o uznemiravanju s kojim se svakodnevno susreće u online svijetu. Pokušala je objasniti i načine na koje su takva iskustva djelovala na nju, pritom iznijevši i nekoliko mogućih rješenja koja bi pomogla obuzdati ono što naziva traumom bivanja žene u online svijetu.

U jednom trenutku ismijala je cijelu gejmersku industriju, kazavši kako se ‘profitiranje na mizoginiji u video igrama mora okončati.’

“Umorila sam se slušati vaša objašnjenja,” kazala je Judd, referirajući se na privatni razgovor koji je nedavno vodila sa stručnjakom iz polja gejmerske industrije, “o tome koliko je hashtag GamerGate bio jadan, dok istovremeno zarađujete milijarde dolara od igrica koje iz zabave mrcvare i odbacuju žene.”

Juddina prezentacija bila je vrlo osobna, a bazirala se na njezinom iskustvu na Twitteru i ostalim društvenim platformama koje koristi. Objasnila je kako je često bila žrtvom ‘cyber mobbinga’, a u takvim prilikama masovno je zaprimala prijetnje silovanjem ili smrću. Kao osoba koja je proživjela seksualno zlostavljanje, rekla je kako su ovakve prijetnje imale ozbiljnog utjecaja na nju.

Umjesto da se povuče, Judd je angažirala osobu koja će joj na dnevnoj bazi pročišćavati ‘feed’.

“Razlika između virtualnog i realnog svijeta je prilično varljiva” rekla je. “Ono što vidimo upijamo. To je traumatično.”

Objasnila je i kako postoje mjerljive fiziološke reakcije na razne vrste zlostavljanja s kojima se susreće, a one su pojedinačno i skupno štetne za žene na ‘osobnoj, ekonomskoj, profesionalnoj i političkoj razini’.

Judd je ponudila rješenja koja se čine jednako izazovna kao i sam problem online zlostavljanja. Kako smatra, digitalna medijska pismenost mora se učiti kroz prizmu obaju spolova. Industrija informacijske tehnologije sama mora stvoriti ‘kritičnu masu’ žena unutar svojih organizacija, dok zakonodavci unutar provedbe zakona moraju revidirati apsurdno zastarjele zakone.

Judd je voditeljica projekta The Women’s Media Center Speech, grupe koja lobira za podizanje svijesti o online zlostavljanju.

“Predani/e smo stvaranju robusnih i sigurnih javnih prostora” navodi se u njihovoj izjavi o misiji, “koji će širiti slobodu izražavanja i angažiranost u javnoj sferi, umjesto da ih ograničavaju.”

Postoje razni načini na koje društvo u gejmerskoj industriji može pozitivno utjecati na osnaživanje žena. Tako je Sony nedavno objavio kako planira sponzorirati kamp za djevojčice koje žele raditi u tehničkoj industriji i baviti se video igricama.

Šestotjedni trening održat će se u Liverpoolu, a namijenjen je lokalnim djevojčicama u dobi od 11 do 14. Organizatorice treninga su Liverpool Girl Geeks, koje kažu kako su zaprimile velik broj prijava za razne tečajeve i programme. Ove se godine nadaju obučiti 400 djevojčica.

“U tehnološkom sektoru vidljiv je rodni disbalans,” kazala je Michelle Tilley iz Sonyja. “Moramo poduzeti mjere kako bismo u budućnosti osigurali/e balansiraniju i inkluzivniju industriju. Gejmerska industrija nevjerojatno je mjesto za rad, zbog čega djevojke trebamo nadahnjivati, osnaživati i aktivno poticati da se uključe i ostvare svoje snove.” [E.H.] Polygon


Povezano