Objavljeno

‘Programiraš ko cura’ ili zašto žene masovno napuštaju znanost i tehnološku industriju?

Seksizam u STEM (Science, Technology, Engineering, Math) industriji već godinama navodi žene na promjenu karijere, unatoč konstantim ulaganjima u STEM edukaciju i popularizaciju znanosti među ženama.

Prema Harvardovoj studiji, čak 41% žena napušta industriju nakon 10 godina rada, za razliku od samo 17% muškaraca. Stručnjaci ovaj fenomen nazivaju The Athena Factor. Naime, baš kada nastupi uzlet karijera njihovih muških kolega, karijere inžinjerki počinju stagnirati, piše LA Times.

Žene koje odlaze u druge industrije kao razloge navode nezadovoljstvo plaćom (rodni jaz u plaći iznosi 12%), toksično radno okruženje i nemogućnost napredovanja.

Istraživanju grupe Code.org navodi da će se radna mjesta u računalnoj industriji više nego udvostručiti do 2020. godine, a ako žene nastave napuštati industriju, već ozbiljan nedostatak kvalificiranih radnika/ca postat će još gori.

Zanimljivo istraživanje o najvećim predsrasudama prema ženama u STEM-u, provedeno u suradnji sa 557 američkih znanstvenica, ističe osobito sljedećih pet problema.

Prvi od njih nazivaju ‘Dokaži se opet’. Naime, dvije trećine ispitanih žena (osobito pripadnica rasnih manjina) izjavilo je kako svoje sposobnosti moraju dokazivati iznova i iznova, bez obzira na uspjehe i iskustvo.

Sljedeći je ‘Hod po užetu’, nazvan tako jer se žene koje se ponašaju feminizirano generalno više sviđaju svojim kolegama, ali ih se smatra manje kompetentnima od onih koje primjenjuju obrasce ponašanja koji se tradicionalno smatraju muškima.

Treća predrasuda je ‘Majčinski zid’. Jedna mikrobiologinja izjavila je: „Postoji predrasuda da ti je karijera poput hobija kojim ćeš se baviti dok ne pronađeš supruga i/ili započneš obitelj.“

Osim toga, žene se susreću s onim što se naziva ‘Povlačenje užeta’, jer dolazi do natjecanja za „žensko mjesto“ na poslu, što vodi do posljedenjeg, odnosno ‘Izolacije’, jerse  kako bi sačuvale dojam autoriteta i kompetencije, žene moraju odricati socijalizacije sa svojim kolegama/icama.

No, broj žena u STEMU, ne opada samo nakon zaposlenja, o čemu govori činjenica da je broj žena na studiju računalnih znanosti opao je s 37% u 1985. na 18% u 2012. godini.

Mlade žene koje tek ulaze u industriju obeshrabrene su rodnim predrasudama. „Očigledno je, biti ženstvena rezultirat će time da izgledaš kao početnica. Frustrira me što ću ili izgledati kao programer ili ću izgledati kao vječna početnica, a programiram otkad sam imala 8 godina“, progovaraju mlade inžinjerke.

„Ne bi razumjela“, „Ne igraj se kosom, odvlačiš mi pažnju“, „S kim si ovdje?“, „Izgledaš više kao tajnica“, samo su neki od komentara koje su ove visoko obrazovane žene dobivale od svojih muških kolega.

Nezdrava atmosfera radnih mjesta u tech branši pripisuje se generalnoj predrasudi da STEM (Science, Technology, Engineering, Math) poslovi „nisu za žene“. Iako se zadnjih godina mnogo ulaže u inkluziju djevojčica STEM igračkama i stipendijama, taj trud neće uroditi plodom dok god se ne iskorijene predrasude koje ih obeshrabruju još od osnovnoškolske razine.


Povezano