Objavljeno

Ukraden ‘Što čitaš?’ Što kažete?

Izdavačka kuća ‘Što čitaš?‘ pokrenuta je tijekom 2001., a osnovni tematski smjer izdanja je društveno-angažirana tematika (od anarhizma do permakulture, od književnosti do filozofije), promišljanje mogućih promjena i razvoja, aktualna društvena pitanja i nezastupljenost određenih naslova.

Njezin najvažniji dio čine tridesetak tiskanih i preko 300 besplatnih elektroničkih izdanja knjiga i tekstova, a od nedavno je ‘Što čitaš’ postao i prvi hrvatski festival knjiga, no ne inicijativom istoimene izdavačke kuće, već potencijalnom krađom identiteta.

Nakon što je u medijima objavljena vijest da udružena knjiška korporacija organizira festival pod nazivom, odnosno temom ‘Što čitaš?’, te ga tako i oglašava, reagirali su i iz istoimene izdavačke kuće.

Kako napominju: “Ovdje nije pitanje spora oko zaštite imena ili registriranog branda već o elementarnoj pristojnosti i uvažavanju činjenice da se više od desetljeća pod tim imenom odvija nešto vrlo specifično i sadržajno određeno. Najapsurdnije je što se čak i nekoliko naslova u izdanju ‘Što čitaš?’ nalaze na policama knjižara organizatora festivala.

Dakle riječ je o projektu koji nije anoniman jer bi u suprotnom ovakvu situaciju mogli pripisati neznanju pa bi stvar bila jasna, no ovdje je očito u pitanju nešto drugo. Zbog toga, uzeti ime i koristiti ga u drugom kontekstu, bez ikakve konzultacije s izdavačkom kućom ‘Što čitaš?’, u najmanju ruku je neprimjereno.”

Također, na upućeni e-mail festivalu knjiga u kojem se tražilo jednostavno očitovanje o svemu, nitko nije odgovorio.

Izdavačka kuća ‘Što čitaš?’ postoji i djeluje pod tim imenom već više od deset godina, aktivno sudjeluju u nizu javnih manifestacija društveno-angažiranog karaktera, a prošlo je i godinu dana od otvorenja knjižare u Gundulićevoj 11 u Zagrebu.

Svoj projekt, usmjeren na ukidanje ovakvih odnosa moći, na suradnju i solidarnost te na osvještavanje nužne promjene postojećeg društvenog odnosa, planiraju nastaviti kao i objavljivati radove iste tematike. [A.L.]

 


Povezano