Objavljeno

Odgovor na kritike zbog nedostatka žena u Cannesu

Britanska redateljica i članica žirija 65. Canneskog filmskog festivala, Andrea Arnold, publici poznata po filmovima ‘Fish Tank‘ i ‘Wuthering Heights‘, osvrnula se na kritike francuskih feministkinja koje su upozorile na seksizam prilikom odabira filmova koji će se prikazivati na festivalu. Od 22 filma u konkurenciji za ovogodišnju Zlatnu Palmu, niti jedan nije režirala žena.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, Arnold je izjavila kako rod nije mjerilo po kojem se biraju filmovi za službenu konkureciju na festivalu. Istaknula je kako bi ona sama željela da njezin film bude izabran ukoliko to i zaslužuje, a ne samo zbog činjenice da je žena.

Nanni Moretti, talijanski redatelj i ovogodišnji predsjednik žirija nadovezao se na Arnold ističući kako je uistinu šteta što ove godine niti jedna redateljica nije zastupljena unutar službene konkurencije s obzirom da žene čine polovicu populacije te imaju vlastite stavove i mišljenja koja bi se trebala čuti.

Cjelokupna buka oko seksizma započela je kada je skupina feministkinja uputila otvoreno pismo organizatorima objavljeno u ‘Le Mondu’ u kojem su ironično izjavile:

”… Ne dopustite mladim ženama da slučajno pomisle kako bi se jednog dana mogle popeti stubama Palaisa ikako osim u naručju princa na bijelom konju…”

Nedostatak redateljica problem je koji nadizali granice samog festivala, izjavio je Thierry Frémaux, odbivši ujedno prijedlog o uspostavljanju kvota.

Prošle godine, četiri su filma koja su režirale žene bila u službenoj konkurenciji, uključujući i hvaljeni ‘We need to talk about KevinLynne Ramsay. Jedina žena koja je u povijesti festivala osvojila Zlatnu Palmu bila je Jane Campion za svoj film ‘The Piano, 1993. godine. [B.G.]


Povezano