Objavljeno

Lipanjsko nadilaženje rodnih stereotipa

U mjesecu Gay Prideova i homofobnih ispada, Vox Feminae i Dokukino Vam ponosno predstavljaju ‘Identities’, film posvećen propitivanju rodnih identiteta kroz multikulturalnu i transrodnu zajednicu u Irskoj, koji će se prikazati u četvrtak 7. i 14. lipnja u 19h.

Nakon filmske projekcije 14. lipnja, publici će se predstaviti Trans Aid Croatia,  prva udruga za zaštitu i promicanje prava transrodnih i transseksualnih osoba u Hrvatskoj.

Film, redateljice Vittorie Colonna Di Stigliano, kroz pet osobnih priča otvara vrata u paralelan svijet transvestizma, transseksualnosti i rodnih identiteta u koji se ulazi kroz intimne opservacije likova.

Dokumentarac se bavi nadilaženjem rodnih stereotipa i kategorizacija, te ruši rodne konstrukcije omogućivši osobnostima i emocijama da se izraze. Kroz seriju razgovora, koje prate umjetnički performansi, dokumentirane su osobne priče, koje iskustva odbacivanja i diskriminacije stavljaju u širi politički i religijski kontekst.

Redateljica je odabrala crno-bijelu tehniku snimanja intervjua kako bi naglasila činjenicu da društvo sagledava rod kao dihotomnu kategoriju, zbog čega sve što ne ulazi u muški ili ženski pretinac postaje neprihvatljivo.

Ovim filmom Vox Feminae i Dokukino podržavaju zagrebačku i splitsku Povorku ponosa i sve LGBTQ osobe, a pogotovo transrodnu zajednicu koja u Hrvatskoj tek počinje raditi na afirmaciji svojih prava.

S istim ciljem će se 14. lipnja nakon projekcije filma ‘Identities’ predstaviti prva hrvatska udruga za zaštitu i promicanje prava transrodnih i transseksualnih osoba, Trans Aid Hrvatska.


Povezano