Objavljeno

UK: Prvo suđenje radi sakaćenja ženskih genitalija izazvalo kontroverze

Liječnik Dhanoun Dharmasena osumnjičen je za genitalno sakaćenje pacijentice koja je niz godina ranije već bila podvrgnuta opasnom zahvatu. Naime, nakon poroda 2012. godine, pacijentica je krvarila i trebala šivanje, zbog čega se liječnika tereti da ju je dodatno oštetio, prenosi portal Truthdig.

Pred suca će izaći i osoba za koju se vjeruje da je član obitelji pacijentice te da je potpomagala i poticala zahvat.

Detalji koji su se dogodili unutar četiri zida bolničke sobe, još su nepoznati. No, slučaj je izazvao sukob između aktivista, koji tvrde da suđenje predstavlja važan korak ka eliminaciji zločina usmjerenog na djevojke u Britaniji, i liječnika, koji tvrde da je cijela situacija, posljedica političkog pritiska čiju cijenu plaća zdravlje žena.

Žensko genitalno sakaćenje je rezanje ili uklanjanje genitalija iz kulturoloških razloga, bez ikakve medicinske potrebe. U najekstremnijim slučajevima djevojkama se odstranjuju cijele stidne usne i klitoris. Gotovo 125 milijuna žena u svijetu bile su podvrgnute spomenutom zahvatu, a najčešće one u zemaljama Afrike i Bliskog Istoka. UN žensko genitalno sakaćenje izrazito osuđuje i smatra formom mučenja.

Veliki broj žena u Velikoj Britaniji je bio prisiljen na zahvat, te iako je 1985. godine čin kriminaliziran, ovo je prvi slučaj koji je došao na sud. Mogući razlog je i to što bi žrtve bile obavezne svjedočiti protiv članova svojih obitelji. Međutim, vlasti su se nedavno odlučile na strože mjere i konkretne akcije.

Ipak, stručnjaci iz područja ginekologije mišljenja su kako liječnici ne bi trebali biti pod pritiskom mogućeg suđenja i kazne, već bi se trebali dodatno obrazovati, jer je porod kod žene koja je prošla kroz zahvat genitalnog sakaćenja operacija visokog rizika. [M.D.]


Povezano