Objavljeno

Ujednjena nezavisna kultura: razvoj događaja

FB grupa Sačuvajmo Teatar.hr dva dana nakon najave o gašenju tog portala mobilizirala je i ujedinila nezavisne kulturnjake te je Vitomira Lončar pozvala na sastanak u Maloj sceni u 14h u ponedjeljak 28.2. (FB event) a Franka Perković je predložila okupljanje na Eurokazovom salonu isti dan u 20h.

Nora Krstulović, voditeljica portala Teatar.hr na toj FB grupi podsjeća i da Vijeće za knjižničnu djelatnost i časopise Grada Zagreba (u sastavu Spomenka Petrović, Grozdana Cvitan, Zoran Ferić, Branko Maleš i Dalibor Šimpraga) nije podržalo Teatar.hr (niti VoxFeminae.net), ali zato jest jednu od ‘elektroničkih publikacija’ koja je zadnji je tekst objavila 26. studenog 2010., i u impressumu nema imena urednika ni suradnika, ali zato ima ovu informaciju: ‘Imam 10 godina i pimpek 22 centimetra.

Također, Krstulović podsjeća da Ministarstvo kulture, isto ono koje se Dnevniku HTV-a potužilo da već nekoliko godina ne može dobiti inventurne liste Gradskog muzeja Split (ali ga svjedno financira), i isto ono koje 16 godina nije primjetilo da Splitsko ljeto radi protupravno, nego mu je na to trebao ukazati Teatar.hr, u roku ‘keks’ je reagiralo na Večernjakovu vijest o zatvaranju Teatra.hr manipulacijama. O tome više ovdje.

Više o okupljanjima u ponedjeljak 28.02.2011.:

  1. u 14.00, Vitomira Lončar je pozvala na sastanak u Maloj sceni (FB event)
    Vitomira Loncar    8:30pm Feb 24
    “Dragi kolege samostalni dramski umjetnici članovi HDDU i članovi ove grupe. Pozivam vas na sastanak u ponedjeljak, 28. veljače u 14 sati u kazalište Mala scena kako bismo razgovarali o nedopustivom odnosu prema neovisnoj kulturi u Gradu Zagrebu ali i na državnom nivou, te o mogućim akcijama koje bismo morali poduzeti. Vita”
  2. u 20.00, Franka Perković je predložila okupljanje na Eurokazovom salonu
    Franka Perković    5:33pm Feb 24
    “oke, potpisali smo peticije, al ajmo dalje, nemojmo se pravit da smo time učinili sve što je u našoj moći. ne zaboravimo, ugrožena je čitava nezavisna scena. ajmo nezavisni, zavisni, kritičari, publiko… svi oni koji osjećaju da im je živa kulturna scena bitna. konkretan prijedlog je: ajmo se okupit u ponedjeljak na Eurokaz Saloonu u 20.00 u Dežmanovom, tema je upravo financiranje u 2011.”

Info o Eurkaz Saloonu

Od veljače 2011. kreće nova serija Eurokaz Saloona, večernjih otvorenih susreta posvećenih problemima i fenomenima domaćih izvedbenih umjetnosti.

Trenutno planirane teme Eurokaz Saloona, koji će se u mjesečnom ritmu održavati u prostorima ureda festivala, su: „Od čega živi izvedbenost?“, „Novo, inovativno ili drukčije“, „Tko izvozi hrvatsko kazalište?“, „Red, poredak, talent“, „Prisutnosti – odsutnosti“ i sam Eurokaz, povodom svoje 25. obljetnice.

Slijedom želje da Eurokaz Saloon reagira na kronične kao i na aktualne probleme domaćih izvedbenih umjetnosti, prva sesija bavit će se upravo gorućom temom – očekivanim ali ipak   skandaloznim kulturnim proračunom za 2011. godinu. Ne u formi „uobičajene“ jadikovke nego kao nešto konkretniji polilog zainteresiranih – od pripadnika nezavisne scene preko voditelja javnih ustanova do predstavnika tijela koja o svemu odlučuju – o proračunu i perspektivama nezavisne kulture razgovarat će se na prvoj ovogodišnjoj sesiji pod naslovom „Od čega živi izvedbenost?“. Ona će se održati u ponedjeljak 28. veljače 2011. s početkom u 20 sati, u prostorima Eurokaza, Dežmanov prolaz 3.


Još korisnih linkova:
za aktualna događanja pratite FB grupu Spasimo Teatar.hr
Dodatan info o financiranjima na Nezavisna scena
Tekst Nenada Bartolčića, Moderna Vremena Info: Kamen, čekić & dlijeto ili o novim tehnologijama u kulturi
(25.02.2011.)
Za VoxFeminae.net Danijela Stanojević Majerić: Stanje u kazalištu: Biti ili ne biti? Pitanje je sad. (25.02.2011.)
Blog Vitomire Lončar.


Povezano