Objavljeno

Udruga RODA u požeškoj kaznionici predstavila projekt ‘MA#ME’

Projekt udruge RODA – roditelji u akciji “MA#ME” predstavljen je u požeškoj kaznionici, a tom su prilikom uručeni darovi, četiri računala i društvene igračke za djecu majki na izdržavanju zatvorske kazne.

Projekt u vrijednosti od oko 110 tisuće eura financiraju Europski socijalni fond IPA i Ured za udruge Vlade RH, a  njegov je cilj povećati zapošljivost, socijalnu uključenost i kvalitetu života zatvorenica i njihovih obitelji, posebno djece, te unaprijediti partnerstvo u zagovaranju i provođenju programa namijenjenih zatvorenicama, a posebno njihovoj djeci, rekla je izvršna direktorica udruge RODA Ivana Zanze.

“Svako dijete treba roditelje, ali nemaju sva djeca jednaku mogućnost odrastanja uz roditelje. Gotovo jedan milijun europske djece odrasta s jednim roditeljem u zatvoru. Krajem 2013. godine u hrvatskim zatvorima na izvršavanju kazne zatvora nalazilo se 1.108 zatvorenika očeva s ukupno 1.985 maloljetne djece i 39 zatvorenica majki, s ukupno 134 maloljetna djeteta. Prošle je godine u zatvorskom sustavu bilo je ukupno 3039 zatvorenika, zatvorenica, maloljetnika roditelja, koji su tijekom cijele godine primili 7.384 posjeta svoje maloljetne djece”, rekla je Zanze.

U udruga RODA će kroz kroz projekt “MA#ME” raditi na podršci i edukaciji zatvorenica, ali i senzibiliziranju javnosti za poboljšanje uvjeta odrastanja ove posebno stigmatizirane i nevidljive skupine djece, koja često “izdržavaju” kaznu zajedno sa svojim roditeljima, naglasila je.

Zanze je predstavila i aktivnosti projekta za osnaživanje zatvorenica za roditeljsku skrb, ali i za tržište rada nakon odsluženja kazne zatvora.

Kako bi se zaustavilo pogoršanje obiteljskih odnosa zbog boravka i izdržavanja kazne zatvora još prije dvije godine sa sustavom za socijalnu skrb radilo se na programu ‘odgovorno roditeljstvo’, u kojem je sudjelovalo 500-ak zatvorenika, te na programu “Zatvorenik kao roditelj” u sklopu kojega je ove godine bilo obuhvaćeno 106 zatvorenika s ciljem stjecanja i jačanja roditeljskim kompetencija, nužnih za ostvarivanje roditeljske uloge u specifičnim okolnostima odvojenosti zbog boravka u zatvoru, rekla je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt. Civilnodruštvo

Projekt MA#ME možete pratiti ovdje.

Povezano