Objavljeno

Udovica protiv predrasuda: priča o „žderačici supruga”

Foto: News Deeply

Kad je Ram Devi Tamang postala udovica, izgubila je dom, ušteđevinu, posao i obiteljsku potporu. Premda je njezin suprug Prem Lama poginuo u motociklističkoj nesreći, njegovi roditelji upravo nju krive za njegovu preranu smrt.

„Nazvali su me žderačicom supruga. Rekli su mi da ću pojesti sve ostale muškarce ostanem li u selu,” govori Tamang, kojoj je tada bilo tek 25 godina.

U braku je bila pet godina i rodila je dvoje djece. Njezin je suprug radio za neprofitnu organizaciju, a ona je vodila mali tekstilni obrt. No, nakon suprugove smrti, njegova ju je obitelj izgurala iz tekstilne industrije te su je počeli fizički i psihički zlostavljati. Tamang je odlučila napustiti selo sa svoje dvoje djece. Skrasila se u Banepi, mjestu nedaleko Kathmandua. Djecu je uzdržavala i školovala novcem koji je zaradila proizvodeći i prodajući ukiseljeno povrće.

U tradicionalno hinduističkom Nepalu, udovicama je zabranjeno ponovo se udavati, nositi nakit i crvenu odjeću. Dozvoljeno im je hraniti se isključivo vegetarijanski te su isključene iz religijskih ceremonija. Kako se udovice rijetko vraćaju u dom svojih roditelja, često postaju žrtve zlostavljanja i iskorištavanja od strane suprugove obitelji.

„Pravno gledano, ako je kuća registrirana na suprugovo ime, kasnije pripada supruzi. No stvarnost je bitno drugačija,” pojasnila je Lily Thapa, osnivačica Women for Human Rights – Single Women Group, najveće nepalske udruge za pomoć udovicama.

Nepismene, bez vještina, znanja i posla, udovice najčešće završavaju kao neplaćene služavke obitelji pokojnog supruga. Naime, čak 89% Nepalki je nepismeno, a kako 81% Nepalaca živi u ruralnim područjima koji ženski rad ograničavaju na domaćinstvo, drugih mogućnosti nemaju.

Danas 44-godišnja Tamang živi u Namobuddhi. Nosi crveni šal i nakit kao znak protesta protiv ograničenja nametnutih udovicama. Bori se za njihova prava osnivajući zajednice s ciljem ekonomske pomoći i podizanja svijesti o problemima udovica.

 „Cijeli život su me žene osnaživale. Izuzev mog oca, uvijek su mi žene pomagale da se razvijem,” izjavila je Tamang.

Znajući da bi kao zamjenica gradonačelnika mogla značajnije doprinijeti boljitku udovica, Tamang se kandidirala, te je u svibnju prošle godine izabrana za zamjenicu gradonačelnika općine Namobuddha. [K.D.] News Deeply


Povezano