Objavljeno

Nepal dobio prvu predsjednicu

Bidhya Devi Bhandari, potpredsjednica komunističke partije Nepala i poznata aktivistkinja za rodnu ravnopravnost postala je prva predsjednica te zemlje osvojivši 327 glasova u parlamantu, dok ih je njezin protivnik dobio 214.

Novi Ustav koji je zahtijevao je da Nepal izabere novog predsjednika ili predsjednicu usvojen je prošlog mjeseca nakon višetjednih prosvjeda za veća prava manjina prilikom kojih je poginulo najmanje 45 osoba.

Bhandari je kao borkinja za prava žena bila među političarima/kama koji su inzistirali na osiguravanju većih prava žena u novom Ustavu, a u usvojenom dokumentu  navodi se da jedna trećina članova/ica parlamenta moraju biti žene te da ili predsjednik/ca ili potpredsjednik/ca mora biti žena.

Kako prenosi The Guardian, u Nepalu je predsjednica zadužena za ceremonijalne svečanosti, dok je premijer Khadga Prasad Oli, koji je izabran ranije ovog mjeseca mjesec, odgovoran za vođenje nacionalne politike.

Bhandari je druga predsjednica države nakon rušenja višestoljetne monarhije, a i sama je sudjelovala i vodila prosvjede protiv  tadašnjeg nepalskog monarha, kralja Gyanendre. [E.H.]


Povezano