Objavljeno

U završnici kampanje za predsjednika/icu SAD-a Clinton i Trump gotovo izjednačeni

Nakon posljednjih debata dvoje ključnih kandidata koji ne prestaju s međusobnim napadima, predizborno vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama bliži se kraju, sa 58. predsjedničkim izborima zakazanima za 8. studenog. Demokrati na izbore izlaze sa Hillary Clinton i Timom Kainom kao kandidatom za podpredsjednika, dok se s republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom natječe Mike Pence.

Ono što američkim predsjedničkim izborima trebate znati jest da lidera/icu države birači/ce tamo ne biraju direktno, već posredstvom 538 članova/ica izbornog kolegija. Kandidat/kinja koja osvoji najmanje 270 glasova izbornog kolegija postaje predsjednikom/icom SAD-a, a u slučaju da do tog broja nitko ne dođe o lideru/ici zemlje odlučuje američki kongres.

Iako se ozbiljno spekulira da će 45. predsjednik/ca SAD-a biti Clinton, u samoj završnici vrlo je neizvjesno. U utorak je tako Clinton bila u prednosti za 6.1% te bi u tom slučaju osvojila 347 glasova izbornog kolegija, ostavljajući Trumpa na 191. No, iako posljednje ankete i dalje daju prednost Clinton, prema mrežnoj stranici Real Clear Politics demokratska kandidatkinja tek je 1,7 postotnih bodova ispred suparnika s 47% potpore naspram njegovih 45,3% na nacionalnoj razini. Također, nova anketa provedena za ABC News objavljena u srijedu daje obama kandidatima jednake izglede, 46%.

Tjedan dana prije izbora The Independant je sumirao osnovne podatke o dvoje favorita. Pa krenimo od Hillary kod koje brojke postavljene crno na bijelo ne otkrivaju ništa iznenađujuće, dok će vas dio onih vezanih uz Donalda Trumpa svakako i zabaviti.

U javnom životu provela je 37 godina, objavila je 6 knjiga, 6 godina provela je kao predavačica na studiju prava Sveučilišta u Arkansasu, FBI-ju je predala 30,000 spornih mejlova, dok ju Trump optužuje da je izbrisala 33,000, osvojila je jedan Grammy, sa suprugom Billom u braku je 41. godinu, a između 2007. i 2014. zaradili su 139 milijuna dolara.

Trump je  s druge strane 1 put tužio reportera, ali i državu Škotsku, trenutno je uključen u 75 parnica, a imenovan je u ukupno 3,500 optužnica, pri čemu ga 13 žena optužuje za seksualni napad, a u 20 ga se optužuje za uznemiravanje. Objavio je 16 knjiga, osvojio 1 Zlatnu malinu, bankrotirao 4 puta, te je isto toliko puta promijenio svoj stav o pobačaju. Tvrdi da je težak 10 milijardi, dok su mu dokazane 4, a između SAD-a i Meksika planira napraviti zid dugačak 2000 milja.

The Guardian pak uspoređuje kakvi su im stavovi o socijalno važnim pitanjima.

Donald Trump podržava zabranu pobačaja osim u slučajevima silovanja, incesta ili opasnosti za život majke, smanjit će financiranje Planned Parenthooda, podržava šest tjedana plaćenog porodiljnog dopusta, odluke o istospolnim brakovima planira ostaviti pojedinim saveznim državama, te navodi da će smanjiti Odjel za obrazovanje i uložiti 20 milijardi u privatne škole za djecu iz obitelji s manjim primanjima.

Hillary Clinton podržava pravo na legalan pobačaj, Planned Parenthood te opoziv amandmana Hyde koji u nekim situacijama brani korištenje državnih fondova za financiranje pobačaja. Podržava ravnopravnost svih brakova te je kritizirala odredbe o korištenju WC-a koje ograničavaju korištenje transrodnim osobama. Zalaže se za univerzalno predškolsko obrazovanje, dostupnu i kvalitenu skrb o djeci te planira smanjiti cijenu visokog obrazovanja osiguravajući pohađanje javnih sveučilišta besplatno za djecu iz obitelji koje zarađuju manje od 125,000 dolara godišnje, kao i olakšati studentima koji podižu kredite manjim kamatnim stopama.

U Hrvatskoj smo se već naviknulie na ne-izbore, odnosno izbor manjeg zla, a ove se godine ista situacija nameće i mnogim građanima i građankama Sjedinjenih Američkih Država, pa im se govori da čak i ako ne vole Hillary, podrže demokratsku kandidatkinju i tako u pobjedi onemoguće Trumpa.

Naime, već pri izboru predsjedničkih kandidata unutar samog demokratskog tabora, bilo je vidljivo da mnogi njihovi podržavatelji/ce Clinton ne vide kao svoju predsjedničku kandidatkinju. Mada se kada ovako paralelno pogledamo osnovne crtice o Clinton i Trumpu, ona nameće kao logičan izbor za sve koji njeguju iole liberalne vrijednosti i ljudska prava, podsjetit ćemo vas samo na dva teksta koja pokazuju zašto mnogie još uvijek nisu sigurnie hoće li glasati protiv Trumpa – Pet razloga zašto feminizam Hillary Clinton nije dobar izbor za žene i Truli feminizam Hillary Clinton.

Jedna od onih kojie zato ne žele pristati na ne-izbor poznata je glumica i aktivistkinja Susan Sarandon, koja se pridružila prodržavateljima/cama Jill Stein te tako uzrujala dio medija koji ovu skupinu građana/ki smatraju iritantnima, a njihovu kandidatkinju trolom.

 

„Sretna sam što mogu podržati kandidaturu Jill Stein za predsjednicu jer ona prestavlja sve ono u što vjerujem. Jasno je da je treća opcija potrebna i važna u ovo vrijeme, a ovo je prvi korak u postizanju tog cilja. Strah od Donalda Trumpa za mene nije dovoljan kako bi podržala korumpiranu Clinton“, napisala je Sarandon.

Oprostit ćete nam što više vremena nismo posvetile kritici Donalda Trumpa, no smatramo da je svima jasno zašto on nije dobar izbor za SAD, a ni ostatak svijeta, no pogledajte ispod nekoliko kratkih videa o njegovim glasačima/cama. [Ž.V.]


Povezano