Objavljeno

Pobjeda Trumpa, neuspjeh Demokratske stranke i desetljeća neuspješnih ekonomskih politika

Iako je sve izgledalo kao da će Hillary Clinton pobijediti i da si Donald Trump sa svakom debatom i javnim istupom kopa sve dublju jamu, dogodilo se ono čega su se mnogi pribojavalie, Trump je novi američki predsjednik. America is great again!

„Hillary nije uspjela, ali to nije samo njezin neuspjeh, neuspjeh je to klintonizma, Demokratske stranke i desetljeća neuspješnih ekonomskih politika, jer Trump je dobio glasove čak i onih koji su sumnjali u njegove kvalifikacije i karakter“, komentira George Ciccariello-Maher za USuncut. No umjesto da preuzmu odgovornost za neuspjeh svoje politike, igra svrgavanja krivice na drugoga već je u punom zamahu, ističe, od okrivljivanja direktora FBI-ja Jamesa Comeya, drugih predsjedničkih kandidata/kinja, a kako crvena opasnost nikada ne zastarjeva, sigurno će se pojaviti i ime Vladimira Putina.

Pitanje koje se sada postavlja jest kakav bi rezultat bio da kandidatkinja demokrata nije bila Clinton, već Bernie Sanders. Ankete su mu predviđale bolji uspjeh u srazu s Trumpom, no Nacionalni odbor Demokratske stranke odlučio je u korist Hillary, zbog čega se od kad je postalo očito da Trump ostvaruje pobjedu, društvene mreže pune se komentarima nezadovoljnih Amerikanaca/ki kojie za situciju u koju je SAD doveden krive upravo same demokrate. Mediji također javljaju da se u nekoliko gradova održavaju prosvjedi zbog Trumpove pobjede, njegove zadrtosti, seksizma i homofobije. Zapaljena je čak i američka zastava.

Nagađanje na stranu, američka i globalna realnost sada je Donald Trump, pa iako ne vjerujemo da bi globalna budućnost bila puno svjetlija uz prvu američku predsjednicu, valja vidjeti što možemo očekivati od Trumpa.

Prava žena za njegovog bi predsjedanja mogla biti ozbiljno ugrožena. Seksističkim komentarima možemo dodati i izjavu da bi žene trebale biti ‘kažnjavane’ na pobačaj, a kao predsjednik biti će u poziciji nominirati sudce Ustavnog suda koji donose ključne odluke o pravu na izbor i drugim ljudskopravaškim pitanjima. Također najavio je ukidanje financiranja Planned Parenthoodu ako nastave pružati usluge pobačaja.

Očekuje se i porast rasnih tenzija, iako su i do sada nisu bile zanemarive, te zaokret u globalnoj politici, u smislu suradnje s Rusijom, a Trump se protivi i tradicionalnoj ulozi Amerike kao ‘svjetskog policajca’. Pitanje je također što će biti s Obamacare-om, jednim od najvećih uspjeha protekle administracije na domaćem terenu, kojim je reformiran zdravstveni sustav kako bi posato pristupačniji siromašnim građanima/kama, kao i kako će se SAD odnositi prema imigrantima.

Trump je prvi govor održao neočekivano u vrlo pomirljivom tonu. Pozvao je na ujedinjenost svih američkih političara i rekao da će biti predsjednik svih Amerikanaca, bez obzira na spol, rasnu ili vjersku pripadnost. Poručio je da će od Amerike ponovno napraviti veliku svjetsku silu.

“Slagat ćemo se sa svim nacijama koje su spremne slagati se s nama”, rekao je Trump. 

Ubrzo nakon proglašenja pobjede počele su stizati i čestitke, a od svjetskih lidera to je prvo učinio Vladimir Putin. Uslijedile su i čestitke predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, izraelskog predsjednika Benjamina Netanyahua i drugih, među kojima i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Iz Hrvatske ne možemo ne spomenuti reakciju svećenika i studenskog kapelana Damira Stojića koji je društvene mreže i medije zgranuo neumjesnim komentarom:

„Pomalo mi je mi je žao što Amerika nije dobila prvu predsjednicu. Već bi ju imali da je nisu abortirali.“

Drago nam je što njegova seksistička, mizogina objava na Facebooku nije naišla na odobravanje, no Stojić je itekako zadovoljan novim američkim predsjednikom, s kojim po svemu sudeći dijeli i stav prema ženama, pa kaže i „God bless America!“.

Teško je govoriti o demokraciji ako glasačima možemo ponuditi samo da glasaju za manje zlo, mnogi vjerojatno nisu niti bili sigurni koje je zlo veće, pa su na ovaj način željeli isprovocirati promjenu, neki treći put kojim Sjedinjene Američke Države mogu krenuti. [Ž.V.]

 


Povezano