Objavljeno

U Zagrebu započeo ACTART projekt razmjene mladih aktivista/kinja i umjetnika/ca

Foto: Nina Đurđević

U ponedjeljak, 30. rujna, u zagrebačkom Društveno kulturnom centru Šesnaestica započeo je projekt ACTART u sklopu Erasmus+ programa razmjene mladih, koji je okupio 19 mladih entuzijastičnih mladih aktivista/kinja i umjetnika/ca iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Sudionici/e projekta tijekom sedam dana razmjene bavit će se temama rodne ravnopravnosti i promicanjem ljudskih prava kroz aktivističko i kulturno-umjetničko djelovanje.

U sklopu razmjene mladi će razmjenjivati znanja i iskustva kroz niz interaktivnih radionica i diskusija na temu umjetničkog angažmana u službi ljudskih prava i pozitivnih praksa aktivističkog djelovanja u lokalnim zajednicama. Dio programa posvećen je upoznavanju mladih s društvenim doprinosima ženskog rada i stvaralaštva na području znanosti, ljudskih prava, politike, umjetnosti i kulture.

U finalnom dijelu programa sudionici/e će se posvetiti produkciji tekstova, ilustracija i popratnih vizualnih sadržaja za fanzin i izložbu koja će biti predstavljena kao sastavni dio 13. Vox Feminae festivala. Cilj projekta je stjecanje dodatnih vještina potrebnih za samostalno organiziranje društveno-kulturnih događanja unutar njihovih zajednica.

Razgovarale smo s nekoliko sudionica o njihovoj motivaciji za sudjelovanje i očekivanjima od navedenog programa.

Moja motivacija za sudjelovanje na ovom projektu je ostvariti regionalne kontakte s ljudima s kojima njegujem slične interese i vrijednosti. Zanima me aktivizam na polju LGBT+ prava i feminizma. Nadam se da ću tijekom ovog projekta doprinijeti primjerima dobrih praksi u pristupu feminističkoj i queer teoriji te me veseli što ću kamerom moći zabilježiti čitav proces kreiranja sadržaja izložbe i fanzina,” kazala je Nika (22) iz Slovenije.

Milica (27) iz Srbije je kazala: “Ja sam po profesiji psihologinja koju zanimaju teme LGBT+ mentalnog zdravlja i sudjelujem na projektu jer želim dobiti drugu perspektivu o ovoj temi iz područja umjetnosti kako bih se izrazila kroz amatersku fotografiju.

Izložbu radova sudionika/ca projekta ACTART možete posjetiti u DKC Šesnaestica u nedjelju, 6. listopada od 18 sati.

Foto: Nina Đurđević

Projekt ACTART provodi udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, u partnerstvu s Društvom za promociju žena u umjetnosti Mesto Žensk iz Slovenije i Organizacijom za promociju aktivizma OPA iz Srbije.

Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.


Povezano