Objavljeno

Voxova baza kulturnih i umjetničkih doprinosa rodnoj ravnopravnosti

Udruga K-zona 13. prosinca u društveno-kulturnom centru Šesnaestica predstavila je prvu verziju online baze kulturno-umjetničkih i aktivističkih doprinosa rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj u posljednja dva desetljeća.

Postavljena baza od danas je i javno dostupna na ovoj poveznici (i glavnom portalskom izborniku pod HERSTORY) a sadrži najave događaja, osvrte i recenzije, autorske tekstove, publikacije i druge medijske sadržaje koji su definirali kritičko i aktivističko promišljanje roda i rodne ravnopravnosti u javnoj sferi; kao i umjetnice i organizacije koje su doprinjeli većoj vidljivosti istih.

Cilj je projekta građu i informacije učiniti javno dostupnima i očuvanima za daljnje proučavanje, edukaciju i razvoj angažiranih kulturnih društvenih praksi; te će u tom smislu ova baza biti kontinuirano nadograđivana.

Faktori kao što su stalne političke promjene, socio-ekonomske krize, neoliberalna ekonomija, te kronična neizvjesnost kreativnog i društveno angažiranog stvaralaštva na prostorima Hrvatske uvjetovalo je da djelovanje brojnih umjetnica kao i radova rodno prefiskirane tematike učini nestabilnim, sporadičnim, marginaliziranim ili nezabilježenim. Aktivnosti K-zone motivirane su otvaranjem slobodnog i sigurnog prostora teorijske, aktivističke, umjetničke i kulturne proizvodnje ali i sjećanja na iste, kako u vlastitoj produkciji tako i u produkciji drugih organizacija civilnog društva.

Nakon 12 godina postojanja kao udruga željele smo svoje dosadašnje iskustvo rada u kulturi i medijima; te iskustvo rada sa mnogobrojnim domaćim i stranim umjetnicima i kolektivima na ovaj način sistematizirati i učiniti dostupnim.

Također, kroz projekt direktno želimo potaknuti istraživanje, bilježenje i tumačenje u javnosti nedovoljno i/ili neadekvatno obrađenih i predstavljenih organizacija, umjetnika ili umjetničkih i kulturnih područja.

Na tom tragu, pozivamo sve umjetnike/ce, bivše i sadašnje suradnike i suradnice, kao i pojedinke/ce koji u svojim osobnim arhivama posjeduju tekstove, najave ili fotografije srodnih događaja da nas kontaktiraju putem mejla info@voxfeminae.net, te na taj način pomognu trajno i javno očuvati uspomene na višegodišnja nastojanja za rodnu i društvenu ravnopravnost u Hrvatskoj.


Projekt izrade baze financirala je Zaklada Kultura nova kroz program podrške PP7.

Fotografije s predstavljanja: Nina Đurđević


Povezano