Objavljeno

Splitsko sveučilište pod pritiskom fundamentalista ukinulo dodatna financijska sredstava za LGBT studente

Nakon što je jučer na portalu Narod.hr objavljeno da “Splitsko sveučilište diskriminira heteroseksualne studente u odnosu na homoseksualne”, sveučilište je ekspresno iz natječaja uklonilo kategoriju koja se odnosi na dodjelu dodatnih financijskih sredstava pripadnicima LGBT skupine u sklopu natječaja za program Erasmus+ 2020/2021.

Studenti koji imaju status studenta u nepovoljnom položaju mogu se prijaviti za dodatna financijska sredstva u iznosu od 200 EUR mjesečno, što uključuje studente nižeg socioekonomskog statusa, izbjeglice i tražitelje azila, studente čiji roditeljima imaju nižu razinu obrazovanja, studentice u tehničkom području i studente u humanističkom području, studente s djecom, studente koji su završili strukovnu školu, studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta, itd.

Narod.hr podijelio je objave s društvenih mreža studenata koji su se, ironično, osjetili diskriminirani odredbom koja pripadnicima LGBT skupine, među brojnim drugim skupinama, omogućuje dodatna sredstva.

“Može li mi netko od prijatelja dat jedan valjan razlog zašto bi pripadnici LGBT skupine dobili dodatna novčana sredstva za Erasmus,” objavio je jedan zbunjeni heteroseksualni student, koji očito nije upoznat s Ustavom Republike Hrvatske, Zakonom o ravnopravnosti spolova, Zakonom o suzbijanju diskriminacije i drugim dokumentima, kao ni Nacionalnim planom za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj 2019. – 2021. temeljem kojeg su u natječaju definirane podzastupljene i/ili ranjive skupine.

Međutim, istog dana uvečer Narod.hr pobjedonosno je objavio kako je Splitsko sveučilište izbacilo pripadnike LGBT populacije s popisa.

Rektor Splitskog veučilišta Dragan Ljutić ljutito je demantirao da ponavljanje teksta natječaja ima veze s napadima ekstremne desnice.

Najvažniji kriterij nam je (ne)mjerljivost. Uz stavku LGBT je stajalo da je potrebna vlastita izjava o pripadnosti, što ovisi samo o pojedincu. Za druge kategorije su mjerljivi kriteriji. To je jedini argument, a nikakve druge špekulacije me ne zanimaju,” kazao je rektor.

Znači, zbog sitne (ali očito naprosto nerješive) birokratske prepreke LGBT studenti neće imati pravo na dodatna financijska sredstva za vrijeme studija.

Financijska sredstva za provedbu programa Erasmus+ osigurava Agencija za mobilnost i programe Europske unije, odnosno Europska komisija, no natječaje raspisuju sama sveučilišta, koja ujedno određuju uvjete, uključujući koje će skupine navedene u Nacionalnom planu moći zatražiti dodatna sredstva.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zasad nisu komentirali situaciju.


Povezano