Objavljeno

U Zadru više tisuća žena bez pristupa osnovnoj ginekološkoj skrbi

Nekoliko tisuća žena u Zadru naprasno je ostalo bez ginekološke skrbi. U privatnike, a potom i u mirovinu otišlo je dvoje liječnika, što je dovelo do sloma sustava primarne zdravstvene zaštite, objavljeno je prošlog tjedna.

Ukazivali smo dugi niz godina da će problem eskalirati i da će tisuće ljudi ostati bez ginekologa. Ostali smo i bez pedijatra. Ako žena u Zadru ostane trudna, ne može imati svojeg ginekologa. Kad rodi, nema kome dati svoje novorođeno dijete na zdravstvenu skrb. To su alarmantne činjenice i mi moramo djelovati što prije“, komentirala je Irena Dragić, gradska vijećnica SDP-a u Zadru.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da će premostiti problem nedostatka ginekologa u Zadru, upozorivši kako se taj problem ne može riješiti preko noći, već specijalistu treba čekati pet godina, koliko traje specijalizacija.

Petero zadarskih ginekologa – Petar Lozo, Suzana Perinčić, Domagoj Krpina, Hrvoje Tičić i Ivica Žuvelaupozorilo je da negativni trend i nerješavanje stručnih i organizacijskih problema traje već dvadesetak godina. U pismu upućenom nadležnima napisali su kako je prema mreži javnozdravstvene službe za područje Zadarske županije predviđeno 13 ginekoloških timova, a trenutno rade 4 tima koncesionara u Zadru i 3 tima na području županije (u Biogradu, Benkovcu i Pagu), što je dvostruko manje. Također navode da je maksimalni broj od 9000 osiguranica po ginekologu previše te traže da se taj broj smanji na 4200 žena jer to jamči da će svaka žena moći obaviti jedan pregled godišnje u skladu s normativima.

Istim povodom i udruga Roda i Platforma za reproduktivna prava uputile su pismo ministru Kujundžiću, u kojem upozoravaju, između ostalog, da trenutno u Hrvatskoj nedostaje 61 ginekološki tim.

Trenutna situacija u Zadru je primjer kako se višegodišnje nekvalitetno upravljanje sustavom, neučinkovito dugoročno planiranje, neutemeljeno rezanje troškova, sve veći odlazak liječnika u privatne ordinacije, ali i u inozemstvo te koruptivne prakse lome na leđima onih najranjivijih u sustavu – žena, posebice trudnica, rodilja i babinjača,” poručuju.

Do sada se problem nedostatka ginekoloških timova i ginekologa općenito u Hrvatskoj rješavao na različite neučinkovite, skupe i neodržive načine koji su narušavali kvalitetu i dostupnost skrbi – od podizanja maksimalnog broja pacijentica koje pojedini ginekolog može primiti do toga da pojedine bolnice i domovi zdravlja plaćaju troškove putovanja, dnevnice i naknadu ginekolozima iz drugih (često vrlo udaljenih) gradova kako bi na kraće vrijeme nadomjestili nedostatak ginekologa u njihovom gradu. Treće rješenje koje se koristi je privremena ili povremena preraspodjela ginekologa s jednog radilišta na drugo (primjerice, iz bolnice u dom zdravlja). 

“Umjesto da se nazire rješenje, nazire se sve jasnije da će problem biti sve veći i rašireniji, osobito za žene iz dislociranih i manjih mjesta Hrvatske, a sve to usprkos činjenici da udruge, pa tako i Roda, upozoravaju na njega već dugi niz godina,” stoji u pismu.

Neka od rješenja koje predlažu uključuju:

  • Veća ulaganja u zdravstveni sustav, posebice u prevenciju, primarnu zdravstvenu zaštitu i organizaciju sustava za pacijentice s invaliditetom, jer zdravlje svih mora biti jedan od prioriteta u proračunu,
  • Potrebe i prava pacijenata moraju biti na prvom mjestu u sustavu, a mehanizmi za zaštitu prava pacijenata moraju se učinkovitije koristiti i ojačati kako bi sustav bolje odgovarao na prava i potrebe pacijenata
  • Task shifting, odnosno omogućavanje primaljama da pružaju skrb zdravim ženama, što može uključiti redovite godišnje preglede, uzimanje uzoraka za probire, savjetovanje o seksualnom zdravlju i kontracepciji,
  • Redovito i temeljito revidiranje praksi, tako da se raspored pregleda i vrste pregleda usuglase s najboljim dostupnim dokazima o učinkovitosti, što bi rasteretilo ginekološke timove i uštedilo sredstva za zdravstveni sustav,
  • Izravno poticanje djevojaka i žena na odlazak na redovite preglede kod ginekologa, što bi olakšalo ranije otkrivanje mogućih bolesti i stanja i tako smanjilo troškove liječenja uz bolje ishode,
  • Kontinuirane i učinkovite kampanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju za sve, ali osobito za mlade, koje bi osnažile preventivu.

Povezano