Objavljeno

U Velikoj Brianiji predloženo ukidanje rodne identifikacije u službenim dokumentima

Putovnice i vozačke dozvole ne bi trebale sadržavati informaciju o rodu vlasnika/ce zato što to stvara probleme transrodnim osobama, rekla je Maria Miller, britanska konzervativka, predsjednica Odbora za žene i ravnopravnost te članica parlamenta.

Rod osobe na službenim dokumentima je nebitan te stvara pristranost koje nismo ni svjesni/e u prijavama za posao kao i na sveučilišta, rekla je.

Millerine opaske rezultat su činjenice da se prema podacima organizacije NHS England, Velika Britanija na godišnjoj razini susreće s oko 4,500 zahtjeva vezanih uz rodni identitet, uključujući i sve više zahtjeva djece.

 „Kao društvo i kao vlada trebali/e bi stremiti ka traženju načina kako se ne referirati na rod, osim u slučaju kada je to od iznimne važnosti. Trebamo shvatiti da rodno stereotipiziranje može biti podjednako štetno i za žene i za muškarce.

Za one koji/e su se odlučili/e na proces tranzicije, ali nisu nužno i pribavili/e ispravnu dokumentaciju, to može uzrokovati probleme. Zašto nam je potreban rod na vozačkim dozvolama? Čemu nam služi taj podatak na putovnicama, ako zapravo ne govori nešto više o identifikaciji osobe? Taj podatak je nebitan. Australija je taj podatak odlučila izbaciti iz putovnica“, kazala je Miller za magazin Times.

„Ako djevojkama tijekom školovanja zaista želimo pomoći kako ih rodni stereotipi ne bi sputavali u životu, onda moramo razmisliti o ovim stvarima… Moramo se pozabaviti nesvjesnim pristranostima unutar sistema.“

Od Odbora se očekuje da tijekom ovog tjedna objavi izvještaj o diskriminaciji transrodnih osoba.

Brojke objavljene prošle godine pokazuju da se broj transrodne djece ispod 10 godina, kao i onih mlađih koji su se u zadnjih šest godina obratili NHS-u za pomoć, učetverostručio.

Prema informacijama NHS Choices mnogi/e od njih nose se sa rodnom disforijom, priznatim zdravstvenim stanjem koje kod ljudi izaziva nelagodu kao posljedicu nepodudaranja biološkog spola s rodnim identitetom. [M. B.] The Guardian


Povezano