Objavljeno

U Turskoj niti posteri sa ženama ne uspijevaju izbjeći nasilje

Ubojstvo dvadesetogodišnje studentice Ozgecan Aslan u Mersinu na jugu Turske, pokrenulo je mnogobrojne prosvjede diljem te zemlje, koja se već dugo bori s visokim postotkom rodno uvjetovanog nasilja, posebno u usporedbi s Europskom Unijom.

Novinarka Christina Asquith ističe da je 27 Turkinja ubijeno je u Istanbulu samo u siječnju ove godine, što je porast od 20% u odnosu na isti mjesec 2014. godine.

Kako bi pokazali dubinu problema nasilja nad ženama i podignuli svijest građana, udruga Mor Cati, odnosno ‘Ljubičasti krov’, postavila je 2010. godine velike plakate diljem Istanbula, na kojima su prikazane žene kako skaču od radosti. Tekst na plakatima pored fotografija žena glasio je „Želim živjeti u slobodi“. Organizacija je postavila i skrivene kamere, čije snimke navodno pokazuju muške prolaznike kako udaraju plakate i trgaju ruke i noge ženama na fotografijama.

Autori videa kažu da su žene na plakatima podvrgnute nasilju, jednako kao i kod kuće. Nakon smrti Ozgecan Aslan, video je ponovno aktualiziran na društvenim mrežama.

Naravno, moramo imati na umu da ne znamo jesu li i žene koje su prolazile pored istih plakata također imale nasilne reakcije, niti koliki je broj postavljenih plakata zapravo bio vandaliziran.

Bilo bi pogrešno pretpostaviti i da su nasilni ispadi prema umjetničkom djelu povezani s nasiljem u obitelji, a važno je istaknuti i da se veliki broj muškaraca uključio u prosvjede nakon Aslanine smrti. No, zaista je šokantno vidjeti koliko malo neki muškarci u videu oklijevaju prije no što se odluče za uništavnje plakata. [V.U.] The Atlantic


Povezano