Objavljeno

Istanbul: Policija vodenim topovima spriječila održvanje Parade ponosa

Turska se policija u nedjelju poslužila vodenim topovima, suzavcm i gumenim metcima kako bi rastjerala tisuće sudionica i sudionika istanbuskog Pridea, kojima zbog muslimanskog svetkog mjeseca Ramadana ove godine nije dana dozvola za organiziranje parade.

Dok se u jednom trenutku čula pjesma aktivista/kinja, u drugom je, bez upozorenja, u mase upala policija i nasilno ih rastjerala, kao i 2013. u Gezi parku, zbog čega je prosvjed protiv uništavanja parka prerastao u prosvjed protiv policijske brutalnosti.

Parada je u prošlosti održavana i opisivana je kao najveća Parada ponosa u muslimanskom svijetu, a samo tjedan dana ranije održana je i opsegom manja Parada ponosa tranrodnih osoba koja nije suočena s policijskom reakcijom. „Ovi ljudi ne bacaju kamenje i nikada to ne bi učinili. Ne bacaju molotovljeve koktele. Oni/e samo žele zakonsko priznanje“, izjavio je jedan od podržavatelja.

Prva Povorka ponosa održana je u Istanbulu još 2003., a sudjelovalo je otprilike 30 hrabrih aktivista i aktivistkinja. Nagli porast posjećenosti kreće od 2010. godine kad se okupilo oko 5,000 osoba, dok je 2013. i 2014. sudjelovalo preko 100 tisuća ljudi.

Iako homoseksualnost u Turskoj nije zločin, homofobija je itekako raširena , a ističe se kako predsjednik Erdogan i njegova vlada čine vrlo malo kako bi poboljšali položaj etničkih manjina, LGBTI osoba i žena.

Jedna od članica organizacijskog tima smatra da je Parada rastjerana zato što su ove godine ostvarili/e veću vidljivost i imaju političku agendu. Cilj je naime, zakonski zaštititi LGBT osobe, budući da ih Ustav trenutno uopće ne spominje.

Unatoč policijskoj brutalnosti, glasovi sudionika/ca Parade nisu utišani, razišli su se po okolim ulicama gdje su nastavili s pjesmom i prosvednim porukama, a organizatori/ce su na svom Twitter profilu vlastima poručili/e: „Tu smo, nikamo ne idemo, naviknite se na to“. HuffingtonPost/France24


Povezano