Objavljeno

Diskurs mržnje prema LGBTIQ osobama u Turskoj rezultirao pozivom na ubojstva

Zahvaljujući huškačkoj i diskriminatornoj retorici vodeće stranke AKP (Stranka pravde i razvoja) i konzervativnih turskih medija, članovi LGBTIQ zajednice suočeni su s eskalacijom uličnog nasilja.

Nedavno je skupina Young Islamic defense u Ankari objesila plakate koji sadrže poruke pune mržnje. „Ako vidite nekoga da prakticira navade Lotovog naroda, ubijte i počinitelja i suučesnika,“ glasi jedna od poruka. Ti pozivi na ubojstva nisu osvanuli samo na ulicama glavnog grada, već su se našli i na njihovoj web-stranici.

Izrazito homofobne izjave i govori mržnje obilježili su kampanju konzervativaca što je potom utjecalo na nekontrolirano širenje netrpeljivosti. Napadi vladajućih dužnosnika na sudionike/ce Parade ponosa samo su dali krila raznim homofobnim i transfobnim skupinama te njihovim homofobnim ispadima.

Predsjednik Tayyip Erdoğan je na početku izborne kampanje izjavio kako njegova stranka (AKP) nema gej kandidata, referirajući se na Barışa Sulua, kandidata HDP-a (Narodne demokratske stranke), oporbene stranke koja je na ovim izborima postigla povijesni uspjeh.

S druge strane, premijer Ahmet Davutoğlu nastavio je istim tonom, tvrdeći kako zastupnici homoseksualne orijentacije ne mogu predstavljati bogobojazni narod. Zamjenik premijera, Yalçın Akdoğan, osvrnuo se na HDP-ovu deklaraciju u kojoj se osam puta spominju Kurdi, a devet puta lezbijke konstatirajući kako to nije realni prikaz turskog društva, dok je Bülent Arınç, drugi zamjenik premijera, zaključio na kraju kako je tužno da ljude koji „goli tumaraju ulicama u pola bijelog dana“ podržavaju parlamentarci iz CHP-a i HDP-a.

Govor mržnje su nastavili bivši ministar unutarnjih poslova Efkan Ala i Yasin Aktay, dok je posebno oštar bio Hayrettin Karaman, teolog i bliski Erdoğanov prijatelj.

„Turska je, iako sekularna i  liberalno demokratska, zemlja s muslimanskom većinom koja izjednačava homoseksualnost s nemoralom te se stoga gej osobe ne mogu smatrati časnim i poštenim ljudima,“ izjavio je osvrćući se na Paradu ponosa te dodao kako „muslimanski narod ne može braniti režim koji izjednačuje homoseksualce s pobožnim ljudima“.

Postupci skupine Young Islamic defense uzrokovali su lavinu reakcija i prosvjeda, stoga se grupa oglasila i dala objašnjenje, ne povlačeći poziv na krvoproliće. „Poruka na plakatu pripada proroku Muhamedu. Članovi LGBTIQ zajednice i njihovi simpatizeri uvrijedili su proroka i islam sa svojim porukama i komentarima. S druge strane, lijevo orijentirane medijske grupe okomile su se na nas pogrešno tvrdeći da smo mi osmislili natpis“, stoji u njihovoj izjavi.

Mada je njihov govor mržnje na Facebooku naišao na rijeku žalbi, njihova stranica je i dalje u pogonu. Štoviše, nova meta su im čak iproslave Valentinova i sveučilišni festivali jer, prema njima, nisu u skladu s učenjem islama. [A.V.] KaosGL


Povezano