Objavljeno

U Splitu održana akcija s porukom protiv nasilja nad ženama

screenshot

Udruga Domine u suradnji s Gradom Splitom i Gorskom službom spašavanja ispred zgrade Banovine raširila je zastavu s porukom “Nijedna žrtva više – nijedna žena manje” koju su sašile žene u Dominama.

U nastavu prenosimo njihovu izjavu:


Simbolično smo se na ovaj način oprostili od naše sugrađanke koju je brutalno ubio bivši partner na njenom radnom mjestu. Ubijena je još jedna majka, kći, sestra, radnica, žena! Tim strašnim činom razljutio je i razbjesnio sve nas, ali nas nažalost nije iznenadio. Društvo još jednom nije na vrijeme prepoznalo i zaustavilo muško nasilje i mržnju protiv žena!

Godinama upozoravamo na sve probleme u sustavu i na važnost prevencije i zaštite od rodno uvjetovanog nasilja. Tražimo od Vlade da jednom politikom obuhvatiti cjelokupan problem nasilja nad ženama. Tražimo da se famicid prepozna kao zasebno kazneno djelo i da se strogo kažnjava. Tražimo da se Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji dosljedno provodi. To znači da se politike na lokalnoj i regionalnoj razini mijenjaju. Pozdravljamo odluku Grada na simboličan čin spuštanja crne zastava kojom poručujemo NE nasilju nad ženama, NE ubojstvima žena. Žene nisu krive! Drugim riječima, za nasilje nema nikakvog opravdanja.

Pozdravljamo i najavu Gradonačelnika da će osnovati radnu skupinu koja će raditi na otvaranju kriznog centra za preživjele silovanje i druge oblike nasilja. Ali tražimo konkretne odgovore kroz osmišljene politike i osigurani novac za provedbu. Ne simbolično, već prema stvarnim potrebama. Koliko vrijede naši životi? Koliko vrijede životi žena? Koliko nas toleriranje nasilja stvarno košta? Ili su programi prevencije i promjena u odgoju od vrtićke dobi dugoročno jeftiniji i isplatljiviji!? Pozivamo na odgovornost svih nas u pronalaženju načina i sredstava kako bismo mijenjali kulturu nasilja i nepoštivanja tuđih života.

Simbolični čin rastvaranja crne zastave s porukom ženskog pokreta: Ni jedna žrtva više – ni jedna žena manje, naš je krik protiv nasilja i izraz podrške prema ženama našeg grada, ali i diljem svijeta koje su izgubile život samo zato jer su bile žene. Još jednom, izražavamo najdublju sućut Vesninoj obitelji i podršku njenim kolegicama i kolegama u trgovini, ali i svim našim sugrađankama i sugrađanima koji su se zatekli na mjestu zločina. Crna zastava koju smo danas razvili izraz je tuge i žalosti. Ljubičasta je boja ženskog otpora. Porukom ni jedna žrtva više – ni jedna žena manje, pridružujemo se svjetskom ženskom pokretu koji na ulicama mnogih gradova traži da se zaustavi i najstrože osudi nasilje protiv žena. Ne želimo u našem gradu pretučene, silovane i ubijene žene, želimo siguran dom, sigurno radno mjesto, sigurne ulice za sve nas. Danas smo bile ondje za sve ubijene Vesne i zahtijevamo, nikad više. Dosta je!


Povezano