Objavljeno

U Španjolskoj najviše osoba koje napuštaju školovanje

Treću godinu za redom Španjolska je na samom vrhu Europe po pitanju napuštanja školovanja. Prošle godine, 23,5% mladih u dobi od 18 do 24 napustilo je obrazovni sustav prije završetka obaveznog dijela školovanja u Španjolskoj poznatog kao ESO.

Iako je ovo najbolji rezultat te zemlje do sad, i dalje je dvostruko viši od EU prosjeka prema podacima Eurostata.

Španjolska može donekle naći utjehu u činjenici da je postotak pao s 31% u 2007. godini. Također, 40,7% Španjolaca u dobi od 30 do 34 posjeduje diplomu sveučilišta što je nekoliko brojki iznad EU prosjeka. Ovaj postotak, za koji je prema El Paisu zaslužna ekonomska kriza, ipak ima šansi porasti na 44% do 2020. godine što je cilj španjolske vlade.

Portugal i Malta, kao ‘najgori’ primjeri uz Španjolsku, postigli su znatniji pomak. Maltin je postotak odustajanja pao s 53,2% od prije desetljeća na 20,9% u 2013. godini, a u Portugalu s 45% na 19,2%.

U 2013. godini Španjolska je vlada odobrila kontroverzni zakon, poznat kao LOMCE, osmišljen da zadrži učenike u srednjoškolskom sustavu te upiše veći broj istih na sveučilišta. Proguran od strane Ministra obrazovanja Josea Ignacia Werta, zakon je naišao na oštre protivnike među strankama.

Neki su nezadovoljni zbog ukidanja građanskog odgoja koji se bavio važnim temama poput društvene nejednakosti, homofobije i rodnog nasilja te zamjenjivanja istog katoličkim civilnim odgojem inspiriranim crkvom. Također postoji ogorčenje zbog sve većeg državnog financiranja polu-privatnih katoličkih škola i škola koje upisuju samo učenike jednog spola. Drugi se pak Katalonci žale kako LOMCE srozava katalonski jezik u učionicama. [P.Č.] The Local


Povezano