Objavljeno

U Skopju održan četvrti festival Prvo pa žensko

Izložbom protestnih fotografija Žena borkinja, 11. ožujka je u Skopju otvoreno četvrto izdanje festivala Prvo pa žensko. Najviše je publike privukla gala večer pričanje ženskih priča naslovljena Pič Prič/PeachPreach, po konceptu Rumene Bužarovske i Ane Vasilevske.

Publika je uživala slušajući priče nekoliko neustrašivih i istaknutih žena naše svakodnevice, a tema je bila Prvi put kada … i svaka je na svoj način interpretirala temu. Gordana Popsimonova, Ana Kostovska, Olivera Trajkovska, Liljana Dirjan i Jana Jakimovska govorile su o temama koje smatraju važnim, a istovremeno su i emotivne, humoristične i ozbiljne.

Program je bio obiman i raznolik. Obuhvaćao je izložbe protestnih fotografija, filmskih projekcija, kazališnih predstava i performansa, te predavanja i diskusija o nekim aspektima ženskog života kao što su nasilje nad ženama u Makedoniji i u zemljama iz regije, “žensko” pismo, predstavljali su se portali, radio postaje, festivali  Femkanje, Femart, ALL TOGETHER DISTRO, razgovaralo se o poziciji žena u izbjegličkoj krizi, a svaka je večer završavala koncertom.

U sklopu paralelnog programa, održavala se  strip radionica Helene Janečić, a djeci od 8-12 godina bila je namijenjena radionica Šapat zidova. Upriličen je i bazar rukotvorina, prikupljana su sredstva za žene izbjeglice, a na parkingu je bila mobilna klinika, koja je svakoj ženi omogućila besplatan pregled i savjetovanje. [T.B.K.] okno.mk

Djelić atmosfere doživite uz foto galeriju.

Povezano