Objavljeno

Scenarij za feministički film osvojio nagradu na 10. DORF-u

Na 10. Festivalu dokumentarnog rock filma, DORF-u, koji je održan od 26. do 27. kolovoza u Vinkovcima dodijeljene su nagrade za najbolji dokumentarni film (Dušan Moravec) i razvoj scenarija dokumentarnog filma (Antonela Marušić).

Jubilarno 10. DORF izdanje je nakon Cresa, gostovanja u Puli i Primoštenu te Ozlju, završilo je dvodnevnim programom zatvaranja u galeriji fotografija Meraja uz projekcije filmova, koncert i podjelu nagrada.

Žiri u sastavu Robert Bubalo, Hana Jušić i Vedran Šuvak dodijelio je nagradu autoru Dušanu Moravecu iz Slovenije, za film ‘Ne padam na koljeno’. Po riječima žirija film „“Ne grem na koleno“ nepretenciozno nas uvodi u svijet slovenske zabavne glazbe, koju mediji ne pokrivaju a publika obožava. Humorističan i informativan, film objašnjava fenomen kičaste glazbene scene univerzalnim jezikom i pri tome ostaje dokumentaristički nepristran. Osim toga, Moravec vješto iznosi činjenice i arhivira višegodišnje postojanje  paralelnog svemira, u kojem ima mjesta i za Wernera ili Simonu Weiss kao i za vatrogasne zabave. Nagrada je rad mladog kipara Vjekoslava Filipovića iz Osijeka.

Četvrta nagrada Klasik TV u iznosu 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma, prema odluci žirija u sastavu Ines Pletikos, Marcella Jelić i Filip Meštrović dodijeljena je Antoneli Marušić za projekt ‘Mogu i sama!’

Dugometražni glazbeni dokumentarni film Mogu i sama! bavi se nastankom i afirmacijom nove, ženske i nezavisne kantautorske, pop i rock glazbene scene u Hrvatskoj. Protagonistice filma su glazbenice koje posljednjih godina predstavljaju alternativu do sada dominantnom muškom načinu funkcioniranja u glazbenom svijetu. U svom radu afirmiraju DIY (Do It Yourself) i feminističke principe.

U obrazloženju žirija stoji „Prijavljeni projekt kroz praćenje kreativnih napora protagonistica filma pruža nam ekskluzivni insajderski uvid u suvremenu nezavisnu glazbenu scenu. Intrigantna priča koja afirmira snažne i nezavisne ženske subjekte, priča je o mladim glazbenicama, novim licima ženske kantautorske scene u Hrvatskoj, koje svojom sposobnošću, upornošću i talentom prkose normama diskografske industrije. Scenarij ‘Mogu i sama!’ nagovještava zanimljiv feministički film.

Ovogodišnja DORF nagrada za životno djelo dodijeljena u Puli na Seasplash festivalu velikanu dokumentarnog glazbenog filma Don Lettsu iz Velike Britanije.


Povezano