Objavljeno

U Saudijskoj Arabiji otvoren prvi ženski odvjetnički ured

Odlukom saudijskog Ministarstva pravosuđa, iz listopada 2013., ženama je omogućeno da status pravnih savjetnica zamijene titulom odvjetnica. Prve licencirane saudijske odvjetnice tada su postale Bayan Mahmoud Al Zahran, Jihan Qurban, Sarra Al Omari i Ameera Quqani.

Sljedeći korak za Zahran bio jeosnovati odvjetnički ured posvećen ženskim pravima.

Izjavila je da će njezin odvjetnički ured stati u obranu ženskih prava i njihove slučajeve iznositi pred sud, te da ih zanimaju i slučajevi radnog prava i poslovni sporovi u kojima će zastupati oba roda.

„Vjerujem da odvjetnice mogu značajno doprinijeti pravnom sustavu. Ovaj odvjetnički ured bit će značajan u povijesti sudskih slučajeva i ženskih sporova u Kraljevstvu. Puna sam nade i zahvaljujem svima koji su me podržali da napravim ovaj povijesni korak.“, kaže Zahran.

Svečanom otvorenju sve-ženskog odvjetničkog ureda prisustvovali su brojni saudijski dužnosnici i predstavnici nevladinih organizacija, kao i potpredsjednik Gospodarske komore Mazen Batterjee koji je naglasio važnost Šerijatskog zakona i obvezu odvjetnica da u sudnici nose hidžab.

Sheikh Mahmoud Al-Zahran, Zahranin otac, izjavio je da je ponosan na svoju kćer i njezinu čvrstu odluku da štiti ženska prava, te da smatra kako će ovakav odvjetnički ured pomoći svim ženama koje o svojim problemima nisu mogle razgovarati s odvjetnicima.

Bayan Zahran se nada da će otvaranje ženskog odvjetničkog ureda biti poticaj za druge žene i da će se broj odvjetnica u Saudijskoj Arabiji uskoro povećati. [Ž.V.] RT


Povezano