Objavljeno

Taksistice u Saudijskoj Arabiji moći će prihvaćati samo žene

Vozačice Ubera u Saudijskoj Arabiji dobile su opciju prihvaćati samo žene kao putnice te ne moraju više prihvaćati muškarce.

Uber je proveo anketu s perspektivnim vozačicama i ustanovljeno je kako 74% njih želi voziti isključivo žene.

Nakon testiranja opcije “Women Preferred View” (“Preferirani pregled za žene”), u Uberu su primijetili kako je opcija dovoljno popularna da privuče više vozačica u toj ultrakonzervativnoj zemlji.

Ova će opcija otvoriti nova vrata i prilike za žene kao partnerice Ubera, uz istovremenu pažnju prema kulturalnim normama,” izjavio je Abdellatif Waked, generalni menadžer Ubera za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Opcija je dostupna kao dio inicijative Masaruky čiji je cilj povećati participaciju žena u svijetu rada kroz pristup prijevozu niskih cijena, a istovremeno im nude i pristup fleksibilnim, honorarnim poslovnima kroz korištenje Uber tehnologije.

Dugotrajna zabrana ženama da voze, koja je postala simbolom ženske represije u Saudijskoj Arabiji, konačno je okončana prošlog lipnja.

S druge strane, saudijske su vlasti pozatvarale na desetke aktivistkinja za ženska prava od prošlog svibnja, a koje nastoje izboriti ukidanje restriktivnog zakona o muškom skrbništvu.

Kroz strogu primjenu Šerijatskog zakona, Saudijska Arabija i dalje rodno segregira većinu javnih prostora uključujući urede, sveučilišta i banke [K.D.] ABC News…


Povezano