Objavljeno

Saudijke prosvjeduju noseći abaje naopako

Saudijke su već desetljećima primorane u javnosti nositi abaje – oprave koje pokrivaju cijelo tijelo. U znak pobune, te kako bi natjerale princa Mohammeda bin Salmana da ublaži strogi kodeks oblačenja, počele su nositi abaje naopako.

Premda je princ Mohammed još u ožujku izjavio kako abaje nisu obavezne, Saudijke tvrde da se u praksi ništa nije promijenilo. Dozvolio je ženama i odlaske na sportska događanja i vožnju automobila, no žene koje su prosvjedovale za veća prava su svejedno bivale uhićene.

„Počela sam nositi svoj obavezni hijab koji zovemo abaja (crni ogrtač) naopako kako bih izrazila svoje neslaganje sa Šerijatskim zakonom koji ugrožava pravo Saudijki na izbor pri odijevanju,” jedna od prosvjednica je napisala na svom Twitteru.

Saudijska aktivistkinja Amani Al-Ahmadi smatra da bi ovaj potez mogao dovesti do stvarnih promjena. „Vidjeti drugu ženu u izvrnutoj abaji – to gradi solidarnost među ženama i pokazuje im kako nisu same. O tome se govori i to bi moglo dovesti do promjena.”

Prošle je godine jedna Saudijka bila uhićena zbog pojavljivanja na Snapchat snimci u kojoj šeće praznom ulicom noseći kratku suknju i majicu koja otkriva trbuh.

Posljednjih su godina Saudijke počele nositi raznobojne abaje umjesto isključivo crnih. Otvorene abaje preko dugih suknji ili traperica također su popularne u nekim dijelovima zemlje.

„Mnoge žene i djevojčice u arapskom svijetu i dalje su prisiljene nositi hijab i abaju od strane svojih obitelji ili države – a trebale bi imati pravo na izbor,” izjavila je Suad Abu-Dayyeh, članica grupe Equality Now. [K.D.] Thomson Reuters Foundation News…

 


Povezano