Objavljeno

U SAD-u medicinski pobačaji čine gotovo 40 posto svih pobačaja

Novi podaci Instituta Guttmacher pokazuju da je stopa pobačaja u SAD-u najniža od 1973. godine (od presude u slučaju Roe v. Wade), dok je udio pobačaja korištenjem abortivne pilule u porastu.

Medicinski pobačaj (koji uključuje uzimanje lijekova mifepristona i misoprostola) dostupan je u SAD-u od 2000. godine, i od tada je sve rašireniji. Godine 2004. medicinski pobačaji činili su tek 14 posto ukupnog broja pobačaja, dok se do 2015. taj udio povećao na gotovo 25 posto. Institut Guttmacher izvještava da je 2017. udio dodatno porastao na 39 posto.

Neki smatraju da bi taj postotak bio još i veći da Agencija za hranu i lijekove (FDA) makne restrikcije prema kojima mifepriston možete dobiti samo u zdravstvenoj ustanovi. Usporedbe radi, u određenim dijelovima Europe koji nemaju takve restrikcije, stopa medicinskog pobačaja se kreće između 60 i 90 posto.

Smanjenje ukupne stope pobačaja može se tumačiti smanjenjem broja trudnoća općenito, ali i, ističu neki, napadima konzervativaca na reproduktivna prava, zbog kojih se sve više žena odlučuje na prekid trudnoće u “kućnoj radinosti”, odnosno kupovinom abortivnih pilula na internetu. S tim u vezi, podaci Instituta Guttmacher pokazuju da je u porastu broj pacijentica koje traže liječničku pomoć zbog komplikacija pri samostalnom pobačaju. Vice


Povezano