Objavljeno

U Poljskoj najavljene nove restrikcije zakona o pobačaju

Poljski zakonodavci u ponedjeljak su izrazili potporu zabrani pobačaja u slučaju anomalije ploda, čime je otvoren put za daljnja ograničenja ženskih reproduktivnih prava u zemlji koja već sada ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi.

Šesnaest zastupnika/ca vladinog Odbora za pravdu i ljudska prava glasalo je za zabranu, a devet ih je glasalo protiv. Prije glasanja u parlamentu, o izmjeni zakona mora se izjasniti još jedan odbor.

“To nije samo tekst. Ovaj zakon tiče se života triju ljudskih bića dnevno,” rekla je Kaja Godek iz lobističke grupe Zaustavimo pobačaj koja je predložila izmjenu.

Prema Godekinoj procjeni, u 2016. 1046 prekida trudnoće, odnosno 96% svih legalnih pobačaja obavljeno je na fetusima s anomalijama.

Ako izmjena zakona bude prihvaćena, prekid trudnoće biti će dopušten samo u slučaju ugroze života majke ili trudnoće koja je posljedica silovanja ili incesta.

Feminističke organizacije pak ističu da restriktivni zakoni ne sprječavaju Poljakinje u obavljanju pobačaja, već ih samo prisiljavaju na ilegalni prekid trudnoće, najčešće u susjednim zemljama.

Potpišite peticiju i podržite borbu žena u Poljskoj za siguran i legalan pobačaj!

Povezano