Objavljeno

U nastanku je film koji bilježi romansu između Virginije Woolf i Vite Sackville-West

Gdje su sve moje Bloomsbury groupie djevojke? naslov je filma u nastajanju koji prati romansu između književnice i feministkinje Virginie Woolf i njezine partnerice i kolegice Vite Sackville-West.

Iako raspodjela uloga nije poznata, režiju potpisuje britanska redateljica Chanya Button (Burn, Burn, Burn), dok su za produkciju odgovorni Evangelo Kioussis iz Mirror Productionsa i Katie Holly iz Bliner Filmsa, prenosi Deadline.

Film je utemeljen na dramskom tekstu Vita i Virginia engleske glumice i scenaristice Eileen Atkins, premijerno izvedenim 1992. Tekst je inače doživio niz scenskih čitanja u engleskom originalu i u prijevodima. Najpoznatija od njih jest ona u izvedbi same Eileen Atkins i njezine kolegice i prijateljice Vanesse Redgrave. U Hrvatskoj smo ga, u izvedbi u izvedbi Alme Price i Urše Raukar i režiji Ive Grgić Maroević, mogli gledati prošle godine povodom 20. obljetnice zagrebačkog Centra za ženske studije.

Veza između Vite i Virginije započela je 1922. godine i trajala je gotovo desetljeće, no književnice su ostale prijeteljice sve do Virginijine smrti 1941. godine. Woolf je Sackville West posvetila jedno od svojih najpoznatijih djela, Orlando, a njihova ljubav ovjekovječena je i zbirkom pisama koje su tijekom godina razmijenile.

„Reducirana sam na tu stvar koja žudi za Virginiom. Sastavila sam pismo za tebe u besanim noćnim satima koja su djelovala poput noćne more, i sve je to nestalo: nedostaješ mi, na najjednostavniji očajnički ljudski način. Ti, s tvojim ne-glupim pismima, nikada ne bi napisala takvo što rudimentarno; možda čak ne bi to niti osjetila. A ipak vjerujem da bi ti zamjetna bila mala praznina“, napisala je Vita Virginiji.


Povezano