Objavljeno

U Hrvatskoj više od polovice doktoranada/ica čine žene

Žene čine više od polovicu doktoranada/ica kojie su u akademskoj godini 2014./2015. upisalie poslijediplomski sveučilišni doktorski studij u Hrvatskoj.

Prema Državnom zavodu za statistiku u Hrvatskoj je poslijediplomski sveučilišni doktorski studij upisalo 3129 doktoranada, od čega su 1794 žene, što je 57,3%.

Zanimljivo je da je udio žena u svim područjima veći nego muškaraca, osim u tehničkim. Žene tako dominiraju u biotehničkim, biomedicinskim i prirodnim znanostima (295 naprama 147), iako je prema nedavno provedenom L’orealovom ispitivanju utvrđeno da 67% populacije Europe smatra da žene ne posjeduju vještine potrebne za visoke znanstvene pozicije.

Unatoč ovoj statistici, žene u EU drže samo 11% najviših akademskih funkcija.

Jedan od programa kojima je cilj promicanje rodne ravnopravnosti u znanosti je nacionalni program stipendiranja ‘Za žene u znanosti‘ koji je u Hrvatskoj prisutan od 2006. godine, a do sada je nagradio čak 34 izvanredne hrvatske mlade znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija. Program stipendiranja predstavlja priznanje mladim nadama hrvatske znanosti za dosadašnji i budući znanstveni rad, ali je i svojevrstan poticaj znanstvenicama da ustraju u svojem znanstvenom radu. Uskoro nas očekuje objava pobjednica ovogodišnjeg programa. Tportal


Povezano