Objavljeno

Turski predsjednik izjavio kako su žene nepotpune i manjkave ukoliko nisu majke

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan jučer je izjavio kako kako žene trebaju imati najmanje troje djece, prozvavši život žena koje ne žele ili ne mogu zatrudnjeti manjkavim i nepotpunim.

U govoru kojeg je povodom otvorenja nove zgrade Turske Ženske Demokratske Zajednice Erdoğan održao ove nedjelje istaknuo je i kako odustajanje od majčinstva znači odustajanje od čovječanstva.

Ovo su samo posljednji u nizu kontroverznih komentara turskog predsjednika namijenjenih poticanju rasta nataliteta u Turskoj koji su se našli na meti aktivista i aktivistkinja za ljudska prava diljem Turske.

Erdoğan je u svojem govoru kazao kako je velik pobornik ženskih prava te kako se zalaže za ženske karijere, ali smatra kako karijera ženama ne bi trebala biti ispred majčinstva.

„Činjenica da je žena predana svojoj profesionalnoj karijeri ne bi je trebala spriječiti u tome da bude majka. Turska je poduzela važne korake kako bi poduprla majke radnice. Žene koje odbijaju biti majke jer se žele posvetiti karijeri odriču se svojeg femininiteta.“

Samo dan nakon ovih konzervativnih izjava Erdoğan je izjavio kako planiranje obitelji i korištenje kontracepcije ne mogu biti prihvatljivi za muslimanske obitelji.

„Žene koje se odriču majčinstva i koje se suzdržavaju od boravka u ili oko kuće, bez obzira na svoje uspješne karijere i dalje nisu i ne mogu biti potpune osobe.“

Usprkos tvrdnji da se zalaže za ženska radnička prava, predsjedniku zamjeraju i to što se u trenutnom sastavu vlade nalazi samo jedna ministrica, ona na čelu Ministarstva obitelji.

Iako se prema statističkim podacima populacija u Turskoj prošle godine povećala za 1,3 % te sada broji 78 741 milijuna ljudi, Erdoğan je uvjeren kako je Turska zemlja s ‘velikim ciljem’ za čije je ostvarenje potrebno mobilizirati svakog/u člana/icu zajednice. TheGuardian

Povezano