Objavljeno

Europski civilni sektor pozvao Europsku komisiju da ignorira zahtjeve EU saveza poslodavaca

Hrvatske udruge civilnog društva prošlog su tjedna upozorile na zahtjeve Europskog saveza udruga poslodavaca – ‘BusinessEurope’ upućene Europskoj komisiji, da se obustavi pet zakona koje smatra ‘štetnima za konkurentnost europskih poduzeća’.

Radi se o zakonima kojima se želi osigurati rodna jednakost u upravama poduzeća, zaštita majčinstva putem produženja rodiljnog dopusta, smanjenje onečišćenja zraka, porez na financijske transakcije te novi paket cirkularne ekonomije.

Kako je i najavljeno, organizacije koje se zalažu za rodnu ravnopravnost i zaštitu okoliša, uključujući i sindikate, pobunile su se protiv ovih prijedloga i pozvale Europsku komisiju da zanemari zahtjeve organizacije ‘BusinessEurope’. Otvoreno pismo upućeno zamjeniku predsjednika Europske komisije Fransu Timmermansu potražite ovdje.

Europski ženski lobi (EWL) osobito je reagirao na pokušaje obustavljanja zakona koji teži osigurati rodnu ravnopravnost u upravama poduzeće, te zakon kojim se štiti majčinstvo putem produženja rodiljnog dopusta.

Proces uspostave rodne ravnopravnosti u upravama poduzeća ne bi se trebao obustaviti, već ubrzati, tvrde u EWL-u. Ne samo da je ravnopravnost u donošenju odluka ispravna zbog važnosti uzimanja u obzir stavova i potreba žena i muškaraca, već je i dokazano da je rodni balans upravnih tijela kompetitivno i financijski pozitivan za poduzeća.

Proces zaštite majčinstva također bi trebao biti ubrzan, a ne zaustavljen. Neadekvatna prava i niska primanja tijekom rodiljnog dopusta trenutno su ključni faktori u formiranju rodnog jaza u plaćama (EU prosjek je 16%), rodnog jaza u mirovinama (EU prosjek je 40%), te niskog udjela žena na tržištu rada (EU prosjek je 62%).

Žene u EU zahtijevaju i zaslužuju puni iznos plaće tijekom rodiljnog dopusta, koji bi trebao trajati minimalno 18 tjedana, a obustavljanje Direktive o rodiljnom dopustu imalo bi dalekosežne negativne posljedice za trudne radnice diljem Europe, kao i za ženski doprinos ekonomiji. [Ž.V.] EWL

Organizacije potpisnice otvorenog pisma:

Friends of the Earth Europe
BEUC
SOLIDAR
UNI Europa
Transparency International EU Office
BirdLife Europe
Greenpeace European Unit
WWF European Policy Office
European Environmental Bureau (EEB)
Health and Environment Alliance (HEAL)
Climate Action Network Europe
Nature Friends International
Seas at Risk
European Women’s Lobby
CONCORD
Oxfam International
CIDSE
ActionAid International
EPHA
European Coalition for Corporate Justice


Povezano