Objavljeno

Turski policajac koji je napao prosvjednicu u crvenoj haljini morat će posaditi 600 stabala

Policajac koji je  prosvjednicu odjevenu u crvenu haljinu, tijekom nasilne evakuacije parka Gezi 28. svibnja 2013. godine, poprskao suzavcem osuđen je u srijedu na dvadeset mjeseci zatvora te na sadnju 600 stabala, prenosi Novi list.

Sud u Istanbulu proglasio je policajca Fatiha Z. odgovornim za namjerno nanesene udarce i ozljede te profesionalni propust i odredio mu dvije kazne od po deset mjeseci strogog zatvora. Služenja kazne odmah je oslobođen zbog dobrog ponašanja tijekom procesa. No, suci su ga također osudili na neuobičajenu kaznu odredivši mu da mora posaditi 600 stabala i šest mjeseci pratiti njihov razvoj.

Prosvjedi protiv tadašnjeg premijera Recepa Tayyipa Erdogana počeli su krajem svibnja 2013. mobilizacijom ekoloških aktivista/kinja koji/e su se pobunili/e protiv najavljenog uništenja parka Gezi, pokraj Trga Taksim u Istanbulu.

Njihova nasilna evakuacija prerasla je u val dotad neviđenih prosvjeda protiv Erdogana čiju je ostavku u tri tjedna zahtijevalo više od 3 milijuna ljudi. Fotografija koja prikazuje Ceydu Sungr tada je obišla svijet, a ona je postala ikonom protuvladine pobune u Istanbulu.

U represiji je poginulo najmanje 8 osoba, a više od 8000 ljudi bilo je ranjeno te nekoliko tisuća privedeno.


Povezano