Objavljeno

Turkinje prosvjedovale uzvikujući ‘Ne miješaj mi se u odjeću’

Stotine Turkinja promarširalo je Istanbulom u subotu protestirajući protiv nasilja i animoziteta muškaraca koji od njih zahtijevaju da se odijevaju konzervativnije. Marš je nazvan ‘Ne miješaj mi se u odjeću’, a prosvjednice na vješalicama nosile kratke traper hlače kao primjer odjeće koju neki muškarci smatraju neprihvatljivom.

Uzvikivalo se „Nećemo biti poslušne, utišane, uplašene. Pobijedit ćemo pružajući otpor“ te kroz grad prolazilo mašući zastavama duginih boja. Naime, Istanbul je dugo smatran relativno liberalnim gradom za  žene i LGBT osobe, no predsjednik Tayyip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvitka (AKP) pokazuju malo interesa za prava marginaliziranih skupina te ne toleriraju neposluh a krajem lipnja zabranjena je i Povorka ponosa. Subotnjem maršu su se stoga priključili/e i članovi/ce LGBT zajednice.

Prosvjednice ističu da je zabilježen povećan broj verbalnih i fizičkih napada na žene zbog njihovog odabira odjeće.

Mlada žena Asena Melisa Saglam napadnuta je u lipnju u autobusu zato što je nosila kratke hlače tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramadana. Vozač autobusa samo je promatrao dok je neimenovani muškaraca udarao Saglam ispitujući ju „Nije li te sram oblačiti se tako tijekom Ramadana?“. Aysegul Terzi također je fizički napadnuta u autobusu te prozvana vragom zato što je nosila kratke hlače. Napadač joj je rekao da bi sve žene koje nose kratke hlače „trebale umrijeti“. Canan Kaymakci napadnuta je na ulicama Istanbula. Jedan ju je muškarac optužio da nosi provokativnu odjeću i upozorio da bi trebala biti oprezna jer „napaljuje ljude“.

Također, otkad je Erdogan preuzeo vlast (prije 15 godina) sve više žena odlučuje preko glave nositi maramu, a i taj izbor nije svima po volji. Dio je žena stoga protestirao ističući na plakatima „Ne miješaj mi se u maramu, kratke hlače, odjeću“. [Ž.V.] Reuters


Povezano