Objavljeno

Turska zabranila sva LGBT događanja iz “sigurnosnih razloga”

Recep Tayyip Erdogan

Turska je zabranila sva događanja koja organiziraju grupe za zaštitu prava LGBTI osoba u glavnom gradu, Ankari. Zabrana je donesena kako bi se zaštitila “javna sigurnost”, izjavio je ured guvernera.

Zabrana je stupila na snagu u subotu, 18. studenog, i trajat će “do daljnjega”, a primjenjuje se na sve LGBTI filmske projekcije, kazališta, okrugle stolove, panele i izložbe.

Iz ureda guvernera navode da takvi događaji mogu izazvati neprijateljstvo između različitih skupina i ugroziti “zdravlje i moral”, kao i prava i slobode drugih. Upozorili su da pojedine skupine mogu biti isprovocirane LGBTI događanjima i napasti sudionike zbog “određenih društveno osjetljivih tema”.

Za razliku od mnogih muslimanskih zemalja, u Turskoj homoseksualnoj nije zločin, a u zemlji su registrirane i djeluju brojne LGBTI udruge. No, prisutno je rašireno neprijateljstvo i aktivisti često upozoravaju da su LGBTI osobe suočene s diskriminacijom i stigmatizacijom.

Vlasti u Ankari već su zabranile festival njemačkih gay filmova u srijedu, dan prije nego što je trebao početi, pravdajući zabranu javnom sigurnošću i terorističkim rizikom. Organizatori Pink Life Queerfesta rekli su da im zabrana “oduzima temeljna prava u ime ‘zaštite’.”

U protekle dvije godine prajdovi u Istanbulu također su bili zabranjeni. Forum.tm/Independent


Povezano