Objavljeno

Britanska vlada zabranit će reparativnu terapiju nad LGBT osobama

Britanska vlada planira zakonom zabraniti reparativnu terapiju, odnosno praksu kojom se pokušava promijeniti seksualna orijentacija osobe, piše BBC.

Britanska vlada najavila je kako će se u obzir uzeti „zakonske i nezakonske mjere kojima će se zabraniti oglašavanje, ponuda i provođenje reparativne terapije“, u sklopu velike nacionalne inicijative za borbu protiv diskriminacije LGBT osoba vrijedne 4,5 milijuna funti.  

Vladin plan se sastoji od 75 točaka, a osim ukidanja reparativne terapije one uključuju i uvođenje nacionalnog LGBT zdravstvenog savjetnika, borbu s diskriminacijom, poboljšanje odgovora institucija na zločine iz mržnje i unaprjeđenje stupnja raznolikosti u obrazovnim institucijama.

Predstavljena inicijativa se temelji na rezultatima opsežnog vladinog istraživanja koje otkriva doseg diskriminacije s kojom se suočavaju LGBT osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu. U istraživanju, najvećem takve vrste, sudjelovalo je 108 000 LGBT ispitanika.

Rezultati su pokazali da je čak 40% ispitanika bilo žrtva zločina motiviranog mržnjom, a 9 od 10 slučajeva nije prijavljeno, što govori o velikom nepovjerenju u institucije. Također, 70% ispitanika skriva svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet zbog straha od reakcija okoline. 

U službenoj izjavi britanska premijerka Theresa May rekla je: „Potresla me činjenica da velik broj LGBT osoba osjeća da mora skrivati svoju seksualnu orijentaciju ili zbog straha od negativnih reakcija okoline izbjegavati držanje za ruke s partnerima u javnosti. Nitko ne bi trebao biti prisiljen skrivati tko je ili koga voli“.

Ruth Hunt, direktorica aktivističke grupe Stonewall, pozdravila je vladinu inicijativu, rekavši kako ona mora dovesti do osjetnih promjena.

„Neki su bili šokirani rezultatima istraživanja. No za LGBT osobe, njihove obitelji i prijatelje, ovo su rastužujuće ali i dobro poznate činjenice. Zakoni su se poboljšali i stavovi su se promijenili, ali naše društvo i dalje tretira LGBT osobe kao građane drugog reda,” izjavila je Hunt.

U prilog njezinim tvrdnjama ide i još jedan potresan podatak iz spomenutog istraživanja: 2% ispitanika tvrdi da je prošlo kroz proces reparativne terapije, a njih 5% tvrdi da im je bila ponuđena.

Reparativna ili konverzijska terapija temeljena je na premisi da seksualna privlačnost prema osobi istog spola pripada kategoriji mentalnih bolesti i da kao takva može biti izliječena. Nema dokaza koji podupiru ovu teoriju, tehnike koje se koriste u ovoj „terapiji“ su posve diskreditirane, a udruženja stručnjaka iz područja psihijatrije i psihoterapije ovu praksu osuđuju i prozivaju je neetičnom, nemoralnom i neznanstvenom.

Jayne Ozanne, članica Generalnog sinoda Crkve Engleske prošla je reparativnu terapiju, zbog čega danas upozorava na trajne posljedice takvog destruktivnog tretmana.

„Prošla sam to iskustvo vjerujući, kao i mnogi, da je grijeh biti gay. Ključni problem je što to uzrokuje ogromnu štetu. Posljedica je što mnogi mladi ljudi pate od poteškoća poput tjeskobe, depresije i suicidalnih tendencija, jer se osjećaju krivo kad ‘terapija’ ne djeluje“. [J.L.]


Povezano