Objavljeno

Turska osnovala Ured za borbu protiv obiteljskog nasilja

Istanbulska policijska uprava imenovao je Kıymet Bilir Değerli načelnicom novoosnovanog Ureda za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženom i djecom. Istanbulski Ured samo je jedan od njih desetak koji su osnovani diljem Turske.

Potez uspostavljanja ureda u svih 81 provincija u Turskoj nastao je kao rezultat planova Ministarstva obitelji i socijalne politike te Ministarstva unutarnjih poslova za smanjivanje nasilja nad ženama i djecom.

Policijski službenici/e zaposleni u Uredima za borbu protiv obiteljskog nasilja moći će žene koje su proživjele nasilje odvesti u posebne sobe predviđene za oporavak, a nakon što se fizički i psihički stabiliziraju informirat će ih o svim njihovim pravima, koordinirati psihološku pomoć te im, ukoliko je to potrebno, osigurati privatne zaštitare.

Načelnica Ureda izjavila je kako se nada da će im se žrtve nasilja obraćati za pomoć, jer će im osim pravne, nuditi i psihološku pomoć. Također je istaknula važnost suradnje između žrtava nasilja i policijskih službenika/ca koji će im biti dodijeljeni kao privatni zaštitari.

Değerli je osudila TV serije koje se prikazuju u Turskoj, a racionaliziraju nasilje nad ženama. Izjavila je kako djeca gledajući takav sadržaj normaliziraju nasilje, te se unutar svojih zajednica počinju agresivno ponašati prema svima koje procjenjuju kao slabije od sebe.

Ističući kako je broj zaposlenih u Uredu i dalje premalen u odnosu na stvarne potrebe zajednice, Değerli je pozvala volonterke i volontere da im se pridruže u borbi protiv obiteljskog nasilja.

„Potrebni su nam volonteri/ke koji su psihološki terapeuti/kinje, sociolozi/ginje, kao i prevoditelji/ce za žene koje imaju poteškoća sa sluhom ili govorom, budući da moramo pokriti 81 provinciju.“

U izvještaju o zlouporabi ljudskih prava koji je The Human Rights Association objavila prošli tjedan, navodi se kako je protekle godine 335 žena ubijeno, a 789 ranjeno u slučajevima obiteljskog nasilja u Turskoj. [E.H.] HurriyetDailyNews


Povezano