Objavljeno

Trumpov kandidat Brett Kavanaugh potvrđen za suca Vrhovnog suda

Foto: Wikimedia

Američki Senat potvrdio je Trumpova kandidata Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda, čime je osigurana konzervativna većina u najvišem pravosudnom tijelu za nekoliko idućih generacija.

Senatori su izbor Kavanaugha izglasali s 50 prema 48. Samo je jedan član oporbenih Demokrata glasao za 53-godišnjeg suca, koji je proteklih dana bio suočen s optužbama za seksualne napade. Situacija je eskalirala za vikend, kada je na demonstracijama na Capitol Hillu uhićeno oko 300 prosvjednica/ka.

Glasanje u subotu, kojim je predsjedao potpredsjednik Mike Pence, bilo je nakratko prekinuto kada su prosvjednici ušli na galeriju i uzvikivali “sramota”.

Potvrda Kavanaugha je velika pobjeda za Donalda Trumpa jer je ovime stvoren odnos 5-4 u Vrhovnom sudu u korist republikanaca što će im dati prednost u pravnim bitkama oko ključnih pitanja poput prava na abortus, migracija, kao i Trumpovih pokušaja da zabrani transrodnim osobama priključivanje američkoj vojsci.

Pogledajte svjedočenje dr. Christine Blasey Ford o seksualnom napadu koji je doživjela od Bretta Kavanaugha 1982. godine:

 


Povezano