Objavljeno

Trans redateljica Lana Wachowski u novoj kampanji Marca Jacobsa

Inteligentna, duboka, dirljiva – riječi su kojima je Marc Jacobs opisao Lanu Wachowski kada ju je po prvi puta uočio na dodjeli humanitarne nagrade Human Rights Campaign Visibility Award u 2012. Bio je opčinjen njezinim govorom zahvale koji je opisao kao niz misli i ideja koje su oduvijek ispunjavale njegov um i srce, ali nisu nikada bile izrečene.

Iz tih razloga odlučio je odabrati upravo nju kao lice koje će predstavljati novu modnu kampanju SS16 za proljeće/ljeto 2016. Lana je do sada bila poznata kao pionirka trans žena u filmskoj industriji, zaslužna uz svog brata Andya za Matrix trilogiju (1999-2003) i V for Vendetta (2006).

Jacobs je privučen Wachowskom zbog njenih intelektualnih stavova i inspirativne prošlosti te želi iskoristiti publicitet oko kampanje kao priliku za promicanje svijesti o različitostima te smatr da bi ovo mogao biti prijeloman trenutak u modnoj industriji.

„Spektar pojedinaca/ki … koji/e personificiraju ovu modnu kolekciju svojom individualnošću … utjelovljuje i slavi duhovnost, ljepotu i ravnopravnost.“

Marc Jacobs se u modnoj industriji već isticao  odabirom originalnog castinga. Za svoju prvu kolekciju odabrao je Kim Gordon, a iz prošle godine pamtimo znamenitu kampanju u kojoj su angažirane zvijezde poput Winone Ryder, Sofie Coppole i Cher za AW15. Ovoga puta nadmašio je samog sebe odabirom transrodne redateljice Lane Wachowski.

Njegov  izbor još je jedan korak naprijed prema zastupljenosti transrodnih osoba u modnoj industriji. [M.S.] Dazed


Povezano