Objavljeno

Tradeswomen – američki časopis koji je promovirao radnice u građevini

Foto: Eye on Design

Električarka Molly Martin, kao i brojne druge žene u majstorskim zvanjima 1970-ih, svakodnevno se susretala s diskriminacijom na osnovu spola. Žene u ovom tradicionalno muškom području su zbog predrasuda teško dolazile do poslova i nisu imale mogućnost sindikalnog udruživanja.

Potaknuta takvom situacijom, Martin se uključila u rad feminističke organizacije Seattle Women in Trades. Ubrzo je saznala da slične organizacije djeluju i u Chicagu, New Yorku, Philadelphiji i drugim većim gradovima, a sve je kulminiralo osnivanjem feminističke organizacije Tradeswomen 1979. godine, koja je izdavala istoimeni časopis.

Sve smo bile izložene diskriminaciji i uznemiravanju gdje god da smo radile – ako bi uopće mogle dobiti posao. Većina nas koje smo pokrenule časopis nismo imale posao, nismo još ni uspjele ući u svoj zanat,” izjavila je Martin.

Časopis je pokrenut s ciljem dokumentiranja života i rada žena zanatlija diljem SAD-a te njihova povezivanja, a izlazio je kvartalno od 1980. do 1999. godine. Jedna od specifičnosti časopisa su naslovnice s fotografijama koje prikazuju žene na njihovom radnom mjestu, najčešće na gradilištu.

Smatrale smo da su fotografije jednako važne kao i tekst,” rekla je Martin. “Vrlo je važno da imamo priliku vidjeti slike žena kako rade poslove kojima se i same bavimo. Posebno smo pazile da prikazujemo žene svih rasa jer to odražava realnu situaciju na terenu.

Više o časopisu Tradeswoman pročitajte ovdje, a digitaliziranu arhivu pronađite ovdje.


Povezano